Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Uczuś Średni pismak

|
Wysłany: Nie Maj 07, 2006 10:03 Temat postu: Kod Leonarda da Vinci zręczna manipulacja czy może fakt ? |
|
|
Jestem pod wrażeniem odważnych faktów jakie zostały opisane w tej książce i znając pokrętne i nie zawsze szczere intencje koscioła można by było polemizować czy to stek bzdur czy może została nam przedstawiona cała prawda o histori kościoła żymsko katolickiego ? Z tym pytanie zwracam się do tych którzy przezytali Kod Leonarda da Vinci. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Shama Urodził się by nawijać

|
Wysłany: Nie Maj 07, 2006 10:12 Temat postu: |
|
|
W tej książce wiele rzeczy jest nieprawdą, niektore informacje są naciągnięte. Wkońcu sam autor w jednym z wywiadów mówi, że jest pisarzem i jego zadaniem jest tworzenie fikcji literackiej. Ale na pewno są też fakty prawdziwe, zatajone przez Kościół, bo w takim wypadku dlaczego zabrania on jej czytania?
PS. "Anioły i demony" są wedługo mnie lepszą książką niż ta  |
|
Powrót do góry |
|
 |
heniek Nie ma szans na leczenie !!!

|
Wysłany: Nie Maj 07, 2006 10:31 Temat postu: |
|
|
1-mo RZymsko-... przepraszam ale to naprawdę razi
2-do Zabraniają czytać, żeby każdy kto przeczyta książkę nie wierzył we wszystko co przeczyta.
Tak od siebie dodam, że na Discovery była emitowana seria "Prawdziwy kod Da Vinci" czy jakoś tak. Może ktoś oglądał i powie ile prawdy tam usłyszał?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nobody Szef wszystkich szefów

Dołączył: 09 Gru 2003 Posty: 3493 Skąd: z miejsca zamieszkania
|
Wysłany: Nie Maj 07, 2006 11:41 Temat postu: |
|
|
Od początku nie rozumiałem czemu kościół az tak protestuje. czyzby miał coś do ukrycia? Ja nie traktuje tej ksiązki jako odkrycie prawdy czy coś takiego. To normalna ksiązka, wiadomo trzeba czytelnika przyciągnąć i ksiązka musi być ciekawa aby ludiz chcieli ja przeczytać zwąłszcza w tych czasach gdzie coraz mnie ludzi czyta książki. Kościół swoimi protestami robi tylko super reklame i do tego zupełnie ja darmo. Do tego zarabiają też inni pisarze zwłaszcza ci niespełnieni pisząc ksiązki typu "Prawdziwy Kod Leonadra da Vinci" itd. to wszytsko przełozy sie na film, który choć jeszcze nie wszedł do kin to już jest skazany na sukces i ma zapewnione milionowe zyski, bo kto nie przyjdzie obejrzec ekranizacji nagłośnijszej powiesci przygodowej ostatnich lat? |
|
Powrót do góry |
|
 |
R0bert Maniak

Dołączył: 05 Lip 2005 Posty: 1240 Skąd: Znam jedno takie miejsce...
|
|
Powrót do góry |
|
 |
TadekNiejadek Początkujący dyskutant

|
Wysłany: Czw Paź 17, 2019 14:56 Temat postu: |
|
|
Dan Brown stworzył cudowną opowieść, pełną zagadek i tajemniczości. Robert Langdon jest Jamesem bondem tych książek.
Oczywiście ślizga się on po faktach jakimi są zakony, poprawność zabytków, zbiorów bibliotek watykańskich. Jednak religijnie jest to fikcja. Zreszta taki chyba masz też cel ta książka aby przykuć uwagę czytelnika.
Na temat znaków wykorzystywanych przez religie wiem trochę z czasów gdy mój czas wypełniałopisanie pracy licencjackiej ale niewiele z tego ma cos wspólnego . z Kodem da Vinci. Pomimo że był on masonem:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sergio Nie ma szans na leczenie !!!

|
Wysłany: Sob Paź 26, 2019 11:45 Temat postu: |
|
|
Czas pokazała, że to była po prostu fikcja tak jak były czasy Władcy Pierścieni czy Harrego Pottera itp itd. Wykreowano to na potrzeby spieniężenia tego i owego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|