« Turek.net.pl Regulamin HydeParku       
   HydePark - www.hp.turek.net.pl
Ogłoszenia
Ogłoszenia
Aktualnosci Turek
Aktualnosci
Pogoda Turek
Pogoda
Praca Turek
Praca
 FAQFAQ   CzatCzat   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Sałatki

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum hydepark Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2814

PostWysłany: Czw Lut 06, 2014 22:53    Temat postu: Sałatki Odpowiedz z cytatem

Przepisy na sałatki
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
haze
Szef wszystkich szefów


Dołączył: 09 Lip 2004
Posty: 3262

PostWysłany: Nie Lut 09, 2014 23:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Takie coś uniwersalne zarzucę - może by c jako sałatka, przekąska lub z ziemniaczkiem w mundurkach jako postne danie obiadowe...
Sałatka śledziowa

5 filetów śledziowych
2 cebule (duże)
2 jajka
2 jabłka
4 ogórki kiszone
1-2 łyżki naci pietruszki
2 łyżki majonezu
200 g jogurtu naturalnego
sok z cytryny (ew ocet)
pieprz, musztarda - do smaku jak kto lubi

śledzie wypłukać (jak ktoś rybny smaczek i solny posmak śledzie chce zminimalizować to moczyć ok 1 godz. w zimnej wodzie lub mleku), pokroić w paseczki ok 1,5 cm (można drobniej tnąc jeszcze wzdłuż). Wycisnąć w te śledzie sok z cytryny (ew octu dodać) i niech kwasem przechodzą. Obrać cebule. pokroić w ćwiartki i następnie w paski, zalać gotującą wodą i po ok 5 min odcedzić. Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Ogórki wg potrzeby i uznania (jak skóra gruba to obrać) i pokroić w kosteczkę. Jajka ugotować na twardo (nie zielono Oczko - ok 5 min) obrać i pokroić w kosteczkę. Dodać nać, majonez jogurt, pieprz, musztardę i wszystko dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na min 2 godz (niech składniki sobą przejdą).
Podawać na zimno jako przekąskę lub sałatkę, ewentualnie z gorącym ziemniaczkiem (najsmaczniej w mundurku) jako postne danie obiadowe..
Smacznego
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
benon88
Średni pismak
Średni pismak


Dołączył: 10 Lut 2014
Posty: 21

PostWysłany: Wto Lut 11, 2014 21:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sos Vinegret -receptura na około 100 ml
Składniki:
-musztarda dijon 2 łyzeczki
-miód 1,5 łyżeczki
-sól
-pieprz
-ocet winny jabłkowy - według uznania
-sok z cytryny- według uznania
-olej rzepakowy
-czosnek (opcjonalnie)

do słoika wsypujemy sól i pieprz następnie dodajemy ocet , cytrynę, miód ,musztardę , i cienkim strumieniem dodajemy olej. Następnie wszystko razem mieszamy .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2814

PostWysłany: Pon Mar 17, 2014 18:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sałatka z tuńczykiem

- małe opakowanie gotowej mieszanki sałat (160 g),
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- mała puszka kukurydzy z groszkiem (np. seria Bonduelle "puszka na raz"),
- sól.

Sałatę płuczemy pod zimną wodą, przekładamy do głębszego naczynia. Tuńczyka odsączamy, rozdrabniamy widelcem, dodajemy do sałaty wraz z odcedzonymi kukurydzą i groszkiem. Doprawiamy szczyptą soli, polewamy sosem musztardowym, mieszamy, odstawiamy na ok. 10 minut.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Asiula
Digital Adv. Technikułe
Digital Adv. Technikułe


Dołączył: 09 Wrz 2005
Posty: 629
Skąd: Turek..-> Wrocław..

PostWysłany: Sro Mar 26, 2014 22:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szybka sałatka Uśmiech

-słoiczek selera
-puszka kukurydzy
-ananas z puszki
-pierś z kurczaka wędzona z Biedronki Bardzo szczęśliwy
-majonez
-sól i pieprz

Kukurydzy nie całą puszkę (no chyba, że ktoś lubi w nadmiarze), ananasa 4-5 plastrów pokrojonych w kostkę, pierś pokrojoną i selera wymieszać z majonezem. Ja daję niewiele majonezu, żeby sałatka była luźna a nie sklejona. Sól i pieprz wedle gustu Uśmiech

Selera myję i wyciskam żeby się nie kleił i nie miał za dużo wody. Ale go nie kroję tylko podaję w długich kawałkach Uśmiech
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Asiula
Digital Adv. Technikułe
Digital Adv. Technikułe


Dołączył: 09 Wrz 2005
Posty: 629
Skąd: Turek..-> Wrocław..

PostWysłany: Sro Maj 28, 2014 12:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sałatka brokułowa z fetą

-2 brokuły
-feta
-pomidory
-czosnek
-jogurt typu greckiego
-sos sałatkowy włoski


Brokuł podzielić na różyczki i gotować chwilkę (5-10 min) w osolonej wodzie, tak żeby się nie rozgotowały. Fetę i pomidory pokroić i dodać do brokuła, jak troszkę przestygnie. Czosnek wycisnąć i dodać do jogurtu wedle kubków smakowych Oczko Sos włoski wymieszać razem z tym jogurtem i czosnkiem i polać sałatkę. Ja sosu nie daję dużo bo nie lubię mieć paćki na talerzu Jęzor ale jak kto woli.
Voila Bardzo szczęśliwy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Rojka
Sexy moderatorka ;)


Dołączył: 24 Wrz 2002
Posty: 1783

PostWysłany: Wto Cze 03, 2014 12:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sałatka makaronowa z pomidorami w oleju

Skład:
- opakowanie makaronu (ok. 400g)
- pomidory w oleju - do 10 sztuk, zależnie od wielkości
- kapary
- oliwki czarne
- salami (ok. 6-7 plasterków, zależnie od średnicy)
- ser żółty - ok 50g

Gotujemy makaron w osolonej wodzi, odcedzamy i przemywamy pod zimną wodą dla schłodzenia. Pomidorki, kapary i oliwki kroimy na małe kawałki, podobnie salami. Ser żółty kroimy w kosteczkę. Łączymy z makaronem, dodajemy sól, pieprz i trochę oleju ze słoika z pomidorami. Dokładnych ilości nie podaję, bo każdy lubi inne proporcje między kwaskowatymi pomidorami, a słonymi kaparami i oliwkami Oczko
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2814

PostWysłany: Nie Sie 31, 2014 12:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Surówka z buraków

- 4 małe buraki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka octu,
- sól,
- pieprz.

Buraki obrać, umyć, zetrzeć na grubych oczkach tarki (dla własnego dobra warto użyć tutaj rękawiczek). Do buraków dodać drobno pokrojone cebulę i czosnek oraz resztę składników, dokładnie wymieszać. Surówkę warto zrobić parę godzin przed podaniem, a najlepiej smakuje na drugi dzień.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2814

PostWysłany: Sro Mar 04, 2015 22:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Surówka z selera naciowego i kukurydzy

- 1 sztuka selera naciowego (kilka łodyg)
- 3 łyżki odsączonej kukurydzy konserwowej

Sos:
- 2 łyżeczki ciemnego octu balsamicznego,
- 3 łyżeczki oleju,
- pół łyżeczki słodkiego miodu naturalnego,
- 1,5 łyżeczki musztardy bawarskiej,
- szczypta soli i pieprzu.

Z selera usunąć liście, łodygi umyć, pokroić w półkrążki, dodać kukurydzę. W osobnym naczyniu wymieszać składniki na sos (jeżeli wyjdzie za gęsty, można dodać troszkę wody), połączyć z surówką. Odstawić przynajmniej na chwilę do lodówki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Karinas
Początkujący dyskutant
Początkujący dyskutant


Dołączył: 03 Kwi 2015
Posty: 10
Skąd: Turek

PostWysłany: Pią Kwi 03, 2015 15:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zrobiłam tą selerową i była pyszna! posypałam ją uprażonym słonecznikiem i sezamem
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Martyna89
Pismak jakich mało
Pismak jakich mało


Dołączył: 13 Lis 2013
Posty: 34

PostWysłany: Pią Kwi 03, 2015 19:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Brokułowa z fetą smaczna, tylko czosnku nie dodałam:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum hydepark Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


HP.turek.net.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresć umieszczanych opinii.
Zalogowanie i użytkowanie Forum (HydeParku) oznacza akceptację regulaminu HydePark w aktualnym brzmieniu.

  « Turek.net.pl