Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Małgosia Nas nie dogoniat

Dołączył: 29 Paź 2003 Posty: 2812
|
Wysłany: Czw Lut 06, 2014 22:53 Temat postu: Sałatki |
|
|
Przepisy na sałatki |
|
Powrót do góry |
|
 |
haze Szef wszystkich szefów
Dołączył: 09 Lip 2004 Posty: 3262
|
Wysłany: Nie Lut 09, 2014 23:44 Temat postu: |
|
|
Takie coś uniwersalne zarzucę - może by c jako sałatka, przekąska lub z ziemniaczkiem w mundurkach jako postne danie obiadowe...
Sałatka śledziowa
5 filetów śledziowych
2 cebule (duże)
2 jajka
2 jabłka
4 ogórki kiszone
1-2 łyżki naci pietruszki
2 łyżki majonezu
200 g jogurtu naturalnego
sok z cytryny (ew ocet)
pieprz, musztarda - do smaku jak kto lubi
śledzie wypłukać (jak ktoś rybny smaczek i solny posmak śledzie chce zminimalizować to moczyć ok 1 godz. w zimnej wodzie lub mleku), pokroić w paseczki ok 1,5 cm (można drobniej tnąc jeszcze wzdłuż). Wycisnąć w te śledzie sok z cytryny (ew octu dodać) i niech kwasem przechodzą. Obrać cebule. pokroić w ćwiartki i następnie w paski, zalać gotującą wodą i po ok 5 min odcedzić. Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Ogórki wg potrzeby i uznania (jak skóra gruba to obrać) i pokroić w kosteczkę. Jajka ugotować na twardo (nie zielono - ok 5 min) obrać i pokroić w kosteczkę. Dodać nać, majonez jogurt, pieprz, musztardę i wszystko dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na min 2 godz (niech składniki sobą przejdą).
Podawać na zimno jako przekąskę lub sałatkę, ewentualnie z gorącym ziemniaczkiem (najsmaczniej w mundurku) jako postne danie obiadowe..
Smacznego |
|
Powrót do góry |
|
 |
benon88 Średni pismak

Dołączył: 10 Lut 2014 Posty: 21
|
Wysłany: Wto Lut 11, 2014 21:39 Temat postu: |
|
|
Sos Vinegret -receptura na około 100 ml
Składniki:
-musztarda dijon 2 łyzeczki
-miód 1,5 łyżeczki
-sól
-pieprz
-ocet winny jabłkowy - według uznania
-sok z cytryny- według uznania
-olej rzepakowy
-czosnek (opcjonalnie)
do słoika wsypujemy sól i pieprz następnie dodajemy ocet , cytrynę, miód ,musztardę , i cienkim strumieniem dodajemy olej. Następnie wszystko razem mieszamy . |
|
Powrót do góry |
|
 |
Małgosia Nas nie dogoniat

Dołączył: 29 Paź 2003 Posty: 2812
|
Wysłany: Pon Mar 17, 2014 18:36 Temat postu: |
|
|
Sałatka z tuńczykiem
- małe opakowanie gotowej mieszanki sałat (160 g),
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- mała puszka kukurydzy z groszkiem (np. seria Bonduelle "puszka na raz"),
- sól.
Sałatę płuczemy pod zimną wodą, przekładamy do głębszego naczynia. Tuńczyka odsączamy, rozdrabniamy widelcem, dodajemy do sałaty wraz z odcedzonymi kukurydzą i groszkiem. Doprawiamy szczyptą soli, polewamy sosem musztardowym, mieszamy, odstawiamy na ok. 10 minut. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Asiula Digital Adv. Technikułe


Dołączył: 09 Wrz 2005 Posty: 629 Skąd: Turek..-> Wrocław..
|
Wysłany: Sro Mar 26, 2014 22:40 Temat postu: |
|
|
Szybka sałatka
-słoiczek selera
-puszka kukurydzy
-ananas z puszki
-pierś z kurczaka wędzona z Biedronki
-majonez
-sól i pieprz
Kukurydzy nie całą puszkę (no chyba, że ktoś lubi w nadmiarze), ananasa 4-5 plastrów pokrojonych w kostkę, pierś pokrojoną i selera wymieszać z majonezem. Ja daję niewiele majonezu, żeby sałatka była luźna a nie sklejona. Sól i pieprz wedle gustu
Selera myję i wyciskam żeby się nie kleił i nie miał za dużo wody. Ale go nie kroję tylko podaję w długich kawałkach  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Asiula Digital Adv. Technikułe


Dołączył: 09 Wrz 2005 Posty: 629 Skąd: Turek..-> Wrocław..
|
Wysłany: Sro Maj 28, 2014 12:31 Temat postu: |
|
|
Sałatka brokułowa z fetą
-2 brokuły
-feta
-pomidory
-czosnek
-jogurt typu greckiego
-sos sałatkowy włoski
Brokuł podzielić na różyczki i gotować chwilkę (5-10 min) w osolonej wodzie, tak żeby się nie rozgotowały. Fetę i pomidory pokroić i dodać do brokuła, jak troszkę przestygnie. Czosnek wycisnąć i dodać do jogurtu wedle kubków smakowych Sos włoski wymieszać razem z tym jogurtem i czosnkiem i polać sałatkę. Ja sosu nie daję dużo bo nie lubię mieć paćki na talerzu ale jak kto woli.
Voila  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Rojka Sexy moderatorka ;)

Dołączył: 24 Wrz 2002 Posty: 1783
|
Wysłany: Wto Cze 03, 2014 12:09 Temat postu: |
|
|
Sałatka makaronowa z pomidorami w oleju
Skład:
- opakowanie makaronu (ok. 400g)
- pomidory w oleju - do 10 sztuk, zależnie od wielkości
- kapary
- oliwki czarne
- salami (ok. 6-7 plasterków, zależnie od średnicy)
- ser żółty - ok 50g
Gotujemy makaron w osolonej wodzi, odcedzamy i przemywamy pod zimną wodą dla schłodzenia. Pomidorki, kapary i oliwki kroimy na małe kawałki, podobnie salami. Ser żółty kroimy w kosteczkę. Łączymy z makaronem, dodajemy sól, pieprz i trochę oleju ze słoika z pomidorami. Dokładnych ilości nie podaję, bo każdy lubi inne proporcje między kwaskowatymi pomidorami, a słonymi kaparami i oliwkami  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Małgosia Nas nie dogoniat

Dołączył: 29 Paź 2003 Posty: 2812
|
Wysłany: Nie Sie 31, 2014 12:58 Temat postu: |
|
|
Surówka z buraków
- 4 małe buraki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka octu,
- sól,
- pieprz.
Buraki obrać, umyć, zetrzeć na grubych oczkach tarki (dla własnego dobra warto użyć tutaj rękawiczek). Do buraków dodać drobno pokrojone cebulę i czosnek oraz resztę składników, dokładnie wymieszać. Surówkę warto zrobić parę godzin przed podaniem, a najlepiej smakuje na drugi dzień. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Małgosia Nas nie dogoniat

Dołączył: 29 Paź 2003 Posty: 2812
|
Wysłany: Sro Mar 04, 2015 22:37 Temat postu: |
|
|
Surówka z selera naciowego i kukurydzy
- 1 sztuka selera naciowego (kilka łodyg)
- 3 łyżki odsączonej kukurydzy konserwowej
Sos:
- 2 łyżeczki ciemnego octu balsamicznego,
- 3 łyżeczki oleju,
- pół łyżeczki słodkiego miodu naturalnego,
- 1,5 łyżeczki musztardy bawarskiej,
- szczypta soli i pieprzu.
Z selera usunąć liście, łodygi umyć, pokroić w półkrążki, dodać kukurydzę. W osobnym naczyniu wymieszać składniki na sos (jeżeli wyjdzie za gęsty, można dodać troszkę wody), połączyć z surówką. Odstawić przynajmniej na chwilę do lodówki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Karinas Początkujący dyskutant

Dołączył: 03 Kwi 2015 Posty: 10 Skąd: Turek
|
Wysłany: Pią Kwi 03, 2015 15:19 Temat postu: |
|
|
zrobiłam tą selerową i była pyszna! posypałam ją uprażonym słonecznikiem i sezamem |
|
Powrót do góry |
|
 |
Martyna89 Pismak jakich mało

Dołączył: 13 Lis 2013 Posty: 34
|
Wysłany: Pią Kwi 03, 2015 19:08 Temat postu: |
|
|
Brokułowa z fetą smaczna, tylko czosnku nie dodałam:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|