« Turek.net.pl Regulamin HydeParku       
   HydePark - www.hp.turek.net.pl
Ogłoszenia
Ogłoszenia
Aktualnosci Turek
Aktualnosci
Pogoda Turek
Pogoda
Praca Turek
Praca
 FAQFAQ   CzatCzat   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Sosy

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum hydepark Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
benon88
Średni pismak
Średni pismak


Dołączył: 10 Lut 2014
Posty: 21

PostWysłany: Wto Lut 11, 2014 22:48    Temat postu: Sosy Odpowiedz z cytatem

SOS GORGONZOLA
składniki:
- wywar warzywny lub drobiowy
- ser gorgonzola ( może być błękitny lazur)
-śmietanka 30 %
- sól
- pieprz ( biały lub czarny najlepiej świeżo mielony)
- gałka muszkatołowa
- masło klarowane bądź olej rzepakowy


Do garnka najlepiej z grubym dnem dodaj bulion następnie wlej śmietankę i dodaj pokruszony ser gorgonzola . Gotuj na małym ogniu aż do rozpuszczenia sera .Gdy sos już lekko zgęstnieje dodaj sól pieprz i gałkę. Bon appétit
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2810

PostWysłany: Pon Mar 17, 2014 18:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sos musztardowy na zimno

- 4 łyżki rzadkiego jogurtu naturalnego,
- czubate 3,5 łyżki musztardy stołowej,
- pół łyżki oleju,
- pół łyżeczki czarnego pieprzu,
- pół łyżeczki granulowanego czosnku,
- dwie krople maggi,
- ewentualnie łyżeczka przegotowanej wody.

Jogurt, musztardę i olej dokładnie mieszamy na gładką, jednolitą konsystencję, jeżeli sos wyda nam się zbyt gęsty, dolewamy wodę. Dodajemy pieprz, czosnek i maggi, dokładnie mieszamy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2810

PostWysłany: Wto Lis 11, 2014 19:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pikantny sos pomidorowy

- 2 puszki pomidorów krojonych w zalewie,
- 1 cebula biała,
- 1 cebula czerwona,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chili,
- łyżeczka ziaren kolendry,
- niecała łyżeczka ziaren kminku,
- łyżeczka cukru,
- sól,
- pieprz,
- ulubione zioła (rozmaryn, bazylia, oregano, mieszanka prowansalska...),
- 3 plastry żółtego sera (opcjonalnie).

Cebule i czosnek obieramy, kroimy w kostkę. Paprykę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestki, drobno kroimy (tu polecam użyć rękawiczek, ponieważ miąższ chili może podrażnić skórę rąk). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek, paprykę, pieprz, kminek oraz rozdrobnioną w moździerzu (lub mieloną) kolendrę - mieszając, smażymy do zeszklenia cebuli. Wlewamy pomidory, gdy nabiorą temperatury doprawiamy i dusimy na średnim ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Po ok. 15-20 minutach sos jest gotowy. Pod koniec gotowania można dodać rozdrobniony ser, poczekać do rozpuszczenia i rozmieszać. Sos można podawać do makaronu, ryżu lub placków ziemniaczanych.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum hydepark Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


HP.turek.net.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresć umieszczanych opinii.
Zalogowanie i użytkowanie Forum (HydeParku) oznacza akceptację regulaminu HydePark w aktualnym brzmieniu.

  « Turek.net.pl