Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Małgosia Nas nie dogoniat

Dołączył: 29 Paź 2003 Posty: 2836
|
Wysłany: Czw Lut 06, 2014 21:54 Temat postu: Przekąski i przystawki |
|
|
Przepisy na przekąski i przystawki
Ostatnio zmieniony przez Małgosia dnia Sro Kwi 30, 2014 16:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Małgosia Nas nie dogoniat

Dołączył: 29 Paź 2003 Posty: 2836
|
Wysłany: Pon Lut 10, 2014 16:37 Temat postu: |
|
|
Grzanki z patelni
- chleb (zwyczajny, nie tostowy),
- masło/margaryna/Delma/co kto lubi,
- ser topiony w plastrach,
- ulubiony sos (ketchup, chili itp.),
- czosnek granulowany,
- curry,
- oregano.
Na kromce chleba umieszczamy niewielką ilość masła, na nią sypiemy szczyptę czosnku i curry, dodajemy ketchup, rozsmarowujemy. Kładziemy plaster sera, posypujemy oregano. Umieszczamy na suchej patelni (najlepiej teflonowej), grzejemy na małym ogniu do czasu, aż ser zmięknie.
Można dołożyć różne dodatki, np. szynkę, pomidora, paprykę. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Małgosia Nas nie dogoniat

Dołączył: 29 Paź 2003 Posty: 2836
|
Wysłany: Wto Lut 25, 2014 21:43 Temat postu: |
|
|
Przekąska z pomidorów (bo sałatką ciężko to nazwać )
- 2 duże pomidory
- 1/2 łyżki octu
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
- koperek
Pomidory kroimy, jak kto lubi, dodajemy resztę składników, mieszamy, odstawiamy do lodówki na jakieś pół godziny. Fajnie sprawdza się jako dodatek do potraw, również tych cięższych, np. do smażonej kiełbasy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Małgosia Nas nie dogoniat

Dołączył: 29 Paź 2003 Posty: 2836
|
Wysłany: Sro Kwi 30, 2014 16:36 Temat postu: |
|
|
Kasza gryczana o słodko-ostrym smaku
Pomysł i przepis powstał, kiedy zgłodniałam, a w lodówce nie było wielkiego wyboru - stąd prostota i ograniczona liczba składników . Może stanowić dodatek do obiadu albo samodzielny lekki posiłek.
- 100 g kaszy gryczanej,
- 1 cebula,
- ketchup pikantny,
- 3 łyżeczki musztardy bawarskiej,
- pieprz czarny,
- czosnek granulowany,
- ok. 1 łyżeczki siekanej natki pietruszki, może być suszona
Kaszę gotujemy w lekko osolonym wrzątku, nieco krócej niż podaje przepis na opakowaniu tak, aby nie była całkiem miękka. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na niewielkiej ilości oleju aż do zeszklenia, pilnując, aby nie zbrązowiała. Dodajemy ugotowaną, odsączoną kaszę, chwilę razem przesmażamy. Podlewamy ok. 2 łyżkami wody, dodajemy ketchup (ilość zależna od tego, jak bardzo pikantne chcemy) i resztę składników, dokładnie mieszamy. Trzymamy na najmniejszym ogniu jeszcze przez około 5 minut, w razie potrzeby mieszając. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sergio Nie ma szans na leczenie !!!

Dołączył: 10 Lut 2004 Posty: 2553 Skąd: Turek-Wrocław
|
Wysłany: Pią Lis 21, 2014 23:46 Temat postu: |
|
|
Przekąska imprezowa
Prosta przekaska, która w zasadzie nigdy mnie jeszcze nie zawiodła na domówkach itp. proste aczkolwiek troche bałaganu w kuchni może powstać
-ciasto francuskie/drożdżowe
-parówki
-ketchup
-2 jajka
Ciasto rozwijamy i kroimy mniej wiecej na 5cm kwadraty, na każdy nakłdamy odrobine ketchupu. Parówki kroimy na 3 równe częsci i nakładamy na ukos na kazdy kwadrat po kolei i zawijamy. Góre smarujemy białkiem z jajka. Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika i trzymamy w nim wg czasu z opakowania ciasta fransukiego/ drozdzowego. Warto pomyslec zeby blache czyms posmarować zeby przekaska nie przywarła do dna.
Można zamiast parówek zastosowac kabanosy, oliwki, ogórki konserwowe, papryke...
Fajnie komponuje sie tez z sosem czosnkowym. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Rojka Sexy moderatorka ;)

Dołączył: 24 Wrz 2002 Posty: 1783
|
Wysłany: Pon Gru 01, 2014 13:06 Temat postu: |
|
|
Sergio napisał: | Przekąska imprezowa
Prosta przekaska, która w zasadzie nigdy mnie jeszcze nie zawiodła na domówkach itp. proste aczkolwiek troche bałaganu w kuchni może powstać
-ciasto francuskie/drożdżowe
-parówki
-ketchup
-2 jajka
Ciasto rozwijamy i kroimy mniej wiecej na 5cm kwadraty, na każdy nakłdamy odrobine ketchupu. Parówki kroimy na 3 równe częsci i nakładamy na ukos na kazdy kwadrat po kolei i zawijamy. Góre smarujemy białkiem z jajka. Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika i trzymamy w nim wg czasu z opakowania ciasta fransukiego/ drozdzowego. Warto pomyslec zeby blache czyms posmarować zeby przekaska nie przywarła do dna.
Można zamiast parówek zastosowac kabanosy, oliwki, ogórki konserwowe, papryke...
Fajnie komponuje sie tez z sosem czosnkowym. |
Najlepiej położyć je na blasze przykrytej papierem do pieczenia - nic się nie przyklei  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|