« Turek.net.pl Regulamin HydeParku       
   HydePark - www.hp.turek.net.pl
Ogłoszenia
Ogłoszenia
Aktualnosci Turek
Aktualnosci
Pogoda Turek
Pogoda
Praca Turek
Praca
 FAQFAQ   CzatCzat   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Przekąski i przystawki

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum hydepark Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2810

PostWysłany: Czw Lut 06, 2014 22:54    Temat postu: Przekąski i przystawki Odpowiedz z cytatem

Przepisy na przekąski i przystawki

Ostatnio zmieniony przez Małgosia dnia Sro Kwi 30, 2014 17:26, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2810

PostWysłany: Pon Lut 10, 2014 17:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Grzanki z patelni

- chleb (zwyczajny, nie tostowy),
- masło/margaryna/Delma/co kto lubi,
- ser topiony w plastrach,
- ulubiony sos (ketchup, chili itp.),
- czosnek granulowany,
- curry,
- oregano.

Na kromce chleba umieszczamy niewielką ilość masła, na nią sypiemy szczyptę czosnku i curry, dodajemy ketchup, rozsmarowujemy. Kładziemy plaster sera, posypujemy oregano. Umieszczamy na suchej patelni (najlepiej teflonowej), grzejemy na małym ogniu do czasu, aż ser zmięknie.

Można dołożyć różne dodatki, np. szynkę, pomidora, paprykę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2810

PostWysłany: Wto Lut 25, 2014 22:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przekąska z pomidorów (bo sałatką ciężko to nazwać Oczko)

- 2 duże pomidory
- 1/2 łyżki octu
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
- koperek

Pomidory kroimy, jak kto lubi, dodajemy resztę składników, mieszamy, odstawiamy do lodówki na jakieś pół godziny. Fajnie sprawdza się jako dodatek do potraw, również tych cięższych, np. do smażonej kiełbasy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2810

PostWysłany: Sro Kwi 30, 2014 17:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kasza gryczana o słodko-ostrym smaku
Pomysł i przepis powstał, kiedy zgłodniałam, a w lodówce nie było wielkiego wyboru - stąd prostota i ograniczona liczba składników Oczko. Może stanowić dodatek do obiadu albo samodzielny lekki posiłek.

- 100 g kaszy gryczanej,
- 1 cebula,
- ketchup pikantny,
- 3 łyżeczki musztardy bawarskiej,
- pieprz czarny,
- czosnek granulowany,
- ok. 1 łyżeczki siekanej natki pietruszki, może być suszona

Kaszę gotujemy w lekko osolonym wrzątku, nieco krócej niż podaje przepis na opakowaniu tak, aby nie była całkiem miękka. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na niewielkiej ilości oleju aż do zeszklenia, pilnując, aby nie zbrązowiała. Dodajemy ugotowaną, odsączoną kaszę, chwilę razem przesmażamy. Podlewamy ok. 2 łyżkami wody, dodajemy ketchup (ilość zależna od tego, jak bardzo pikantne chcemy) i resztę składników, dokładnie mieszamy. Trzymamy na najmniejszym ogniu jeszcze przez około 5 minut, w razie potrzeby mieszając.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sergio
Nie ma szans na leczenie !!!
Nie ma szans na leczenie !!!


Dołączył: 10 Lut 2004
Posty: 2488
Skąd: Turek-Wrocław

PostWysłany: Sob Lis 22, 2014 00:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przekąska imprezowa

Prosta przekaska, która w zasadzie nigdy mnie jeszcze nie zawiodła na domówkach itp. proste aczkolwiek troche bałaganu w kuchni może powstać

-ciasto francuskie/drożdżowe
-parówki
-ketchup
-2 jajka

Ciasto rozwijamy i kroimy mniej wiecej na 5cm kwadraty, na każdy nakłdamy odrobine ketchupu. Parówki kroimy na 3 równe częsci i nakładamy na ukos na kazdy kwadrat po kolei i zawijamy. Góre smarujemy białkiem z jajka. Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika i trzymamy w nim wg czasu z opakowania ciasta fransukiego/ drozdzowego. Warto pomyslec zeby blache czyms posmarować zeby przekaska nie przywarła do dna.
Można zamiast parówek zastosowac kabanosy, oliwki, ogórki konserwowe, papryke...
Fajnie komponuje sie tez z sosem czosnkowym.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Rojka
Sexy moderatorka ;)


Dołączył: 24 Wrz 2002
Posty: 1783

PostWysłany: Pon Gru 01, 2014 14:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sergio napisał:
Przekąska imprezowa

Prosta przekaska, która w zasadzie nigdy mnie jeszcze nie zawiodła na domówkach itp. proste aczkolwiek troche bałaganu w kuchni może powstać

-ciasto francuskie/drożdżowe
-parówki
-ketchup
-2 jajka

Ciasto rozwijamy i kroimy mniej wiecej na 5cm kwadraty, na każdy nakłdamy odrobine ketchupu. Parówki kroimy na 3 równe częsci i nakładamy na ukos na kazdy kwadrat po kolei i zawijamy. Góre smarujemy białkiem z jajka. Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika i trzymamy w nim wg czasu z opakowania ciasta fransukiego/ drozdzowego. Warto pomyslec zeby blache czyms posmarować zeby przekaska nie przywarła do dna.
Można zamiast parówek zastosowac kabanosy, oliwki, ogórki konserwowe, papryke...
Fajnie komponuje sie tez z sosem czosnkowym.

Najlepiej położyć je na blasze przykrytej papierem do pieczenia - nic się nie przyklei Uśmiech
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum hydepark Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


HP.turek.net.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresć umieszczanych opinii.
Zalogowanie i użytkowanie Forum (HydeParku) oznacza akceptację regulaminu HydePark w aktualnym brzmieniu.

  « Turek.net.pl