« Turek.net.pl Regulamin HydeParku       
   HydePark - www.hp.turek.net.pl
Ogłoszenia
Ogłoszenia
Aktualnosci Turek
Aktualnosci
Pogoda Turek
Pogoda
Praca Turek
Praca
 FAQFAQ   CzatCzat   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Na słodko

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum hydepark Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2802

PostWysłany: Czw Lut 06, 2014 22:55    Temat postu: Na słodko Odpowiedz z cytatem

Przepisy na coś na słodko
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2802

PostWysłany: Nie Lut 09, 2014 16:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to czas na pierwszy przepis... Uśmiech

Jogurt bananowo-cynamonowy
Prosty i szybki w wykonaniu, idealny na czas wzmożonego wysiłku - na przykład w trakcie nauki do kolejnego egzaminu w sesji Oczko

- 2 banany
- 1 mały kubek jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki cynamonu
- kilka kropel soku z cytryny
- 1 łyżka płynnego miodu (niekoniecznie, ale zdrowo)

Pokrojone na mniejsze części banany oraz resztę składników umieszczamy w głębokim naczyniu i mieszamy za pomocą blendera aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Chłodzimy w lodówce przez ok. 15 minut. Z podanych proporcji wychodzi ok. 1 szklanki jogurtu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Asiula
Digital Adv. Technikułe
Digital Adv. Technikułe


Dołączył: 09 Wrz 2005
Posty: 629
Skąd: Turek..-> Wrocław..

PostWysłany: Czw Kwi 03, 2014 20:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

CIASTO SHREK
Biszkopt:
4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki tortowej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem:
1 duży zielony Pysio, 3 budynie śmietankowe(na opakowaniu z tyłu na 0,5 litra mleka), delicje (podwójne opakowanie), 0,5 litra śmietany kremówki 36%, 2-3 galaretki zielone.

Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek, z białek ubić na sztywno pianę. Następnie dodawać cukier i dalej ubijać, potem dodawać żółtka i ubić. Na koniec wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać to łyżką. Upiec biszkopt.
Następnie na zielonym Pysiu ugotować budynie aż do zgęstnienia (cały czas mieszać), dobrze wymieszać i gorące wylać na biszkopt. Na to położyć delicje czekoladą do góry. Jak ostygnie ubić kremówkę z tężejącą galaretką (galaretkę do kremówki rozrobić w jednej szklance wody). Wylać to na delicję i włożyć do lodówki. Pozostałe galaretki zrobić wg uznania i wylać tężejące na masę.
Smacznego Uśmiech
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2802

PostWysłany: Pon Lip 21, 2014 21:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Deser jogurtowy o smaku szarlotki

- mały kubek jogurtu naturalnego,
- 1 jabłko,
- pół łyżki miodu naturalnego,
- szczypta cynamonu (taki czubek łyżeczki).

Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę lub ścieramy na dużych oczkach tarki. Mieszamy z jogurtem, miodem i cynamonem. Chłodzimy przez co najmniej pół godziny w lodówce.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kraina_cienia
Maniak
Maniak


Dołączył: 28 Lis 2005
Posty: 1134

PostWysłany: Sob Lip 26, 2014 19:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Deser o smaku truskawkowym...

Deser jest trudny do przyrządzenia ale efekt końcowy na pewno zadowoli każdego konesera łakoci...
Do litra wódki wrzucamy jedną truskawkę, mieszamy i gotowe...
Pamiętać jedynie trzeba, żeby deser nie został zjedzony od razu, ponieważ dla niektórych może być ciężko strawny... ewentualnie rozlewamy go na resztę gości...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
nicpon
Szef wszystkich szefów


Dołączył: 26 Wrz 2002
Posty: 3269
Skąd: spod Poznania

PostWysłany: Sob Lip 26, 2014 23:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kraina_cienia napisał:
Deser o smaku truskawkowym...
Nie dobrze, już po truskawkach... A próbowałeś z innymi owocami? Na przykład z jagodą?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
kraina_cienia
Maniak
Maniak


Dołączył: 28 Lis 2005
Posty: 1134

PostWysłany: Pon Lip 28, 2014 00:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dobre pytanie... lecz nie chciałem wchodzić w tak skomplikowane przepisy... Cóż... połączenie truskawek i jagód ma jak najbardziej zdrowotne właściwości...
http://www.nestle.pl/pl/nhw/nzzz/wydania2013/luty2013/truskawki-i-jagody-mog%C4%85-obni%C5%BCy%C4%87-ryzyko-wyst%C4%85pienia-zawa%C5%82u-serca-u-kobiet
... lecz jeśli nie mamy dostępu do truskawek, a jedynie do jagód to polecam przepis typowo jagodowy, a mianowicie... do litra wódki wrzucamy jedną jagodę, i tu na pewno zdziwienie wszelakich koneserów deserów, ponieważ jagoda jest masowo i objętościowo mniejsza od truskawki, ale molowo wyraża większą wartość atomowo - cząsteczkową... Jeśli macie jakieś pytania odnośnie innych deserów owocowych śmiało pytajcie...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sergio
Nie ma szans na leczenie !!!
Nie ma szans na leczenie !!!


Dołączył: 10 Lut 2004
Posty: 2456
Skąd: Turek-Wrocław

PostWysłany: Wto Paź 02, 2018 09:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A robiliście kiedyś powidła?
Pochwalę się, że w tym roku spróbowałem pierwszy raz i o ile dobrze je zawekowałem to będą pyzności zimą Oczko
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2802

PostWysłany: Sro Paź 03, 2018 05:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niestety, w ogóle nigdy nie robiłam dżemu ani przetworów na zimę. Zawsze sobie obiecuję, że "w tym roku się za to wezmę", tyle że "w tym roku" to - w tym przypadku - święto ruchome Oczko

Na powidła podobno trzeba bardzo uważać, bo lubią się przypalać - prawda to? Uśmiech
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sergio
Nie ma szans na leczenie !!!
Nie ma szans na leczenie !!!


Dołączył: 10 Lut 2004
Posty: 2456
Skąd: Turek-Wrocław

PostWysłany: Sro Paź 03, 2018 09:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy prawda tego na szczęscie nie wiemi obym nie musiał kiedyś napisać- żeniestety tak. Na pewno wymagają cierpliwości.
A z tym planowaniem to jest tak, że gdybym zaplanował to pewnie też nic by z tego nie wyszło, a że okazyjnie mogłem kupić tanio śliwki to tak samo wyszło. No i wyszło! Uśmiech
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2802

PostWysłany: Sro Paź 03, 2018 17:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dużo w tym racji - z moich dalekosiężnych i wybiegających w przyszłość planów kulinarnych często nic nie wychodzi (bo brak czasu, bo jednak mi się nie chce, bo jednak nie mam już na to ochoty itp. itd.), natomiast jak wezmę się za coś od razu to potrafię spędzić w kuchni pół dnia i nawet niespecjalnie się tym zmęczyć Uśmiech

Jak tak pomyślę, to właściwie nawet nie wiem, czy jadłam kiedykolwiek domowe powidła, sama na pewno nigdy nie robiłam Oczko
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2802

PostWysłany: Wto Paź 09, 2018 20:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie minęło dużo czasu i tak się złożyło, że dostałam od rodziny dość dużą ilość jabłek z działki... i cóż było robić? Ano - część trzeba było przerobić, więc też zrobiłam mój pierwszy w życiu dżem, mimo że w ogóle nie miałam tego w planach Oczko

Skład bardzo prosty - jabłka, cynamon, imbir i miód. Pytanie tylko, czy udało mi się właściwie spasteryzować i zamknąć słoiki Oczko
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sergio
Nie ma szans na leczenie !!!
Nie ma szans na leczenie !!!


Dołączył: 10 Lut 2004
Posty: 2456
Skąd: Turek-Wrocław

PostWysłany: Sro Paź 10, 2018 16:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja za to popełniłem jakiś błąd przy pasteryzacji i muszę wszystko powtórzyć. Na szczęście powidła mają tą zaletę, że się tak szybko nie psują więc powinny być do uratowania.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2802

PostWysłany: Sro Paź 10, 2018 19:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Słyszałam kiedyś, że przetworów wysokosłodzonych w ogóle nie trzeba pasteryzować, tylko wystarczy zamknąć na gorąco, ale nie wiem, ile w tym prawdy Uśmiech
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sergio
Nie ma szans na leczenie !!!
Nie ma szans na leczenie !!!


Dołączył: 10 Lut 2004
Posty: 2456
Skąd: Turek-Wrocław

PostWysłany: Pią Paź 12, 2018 11:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Coś w tym musi być, bo mimo upływu czasu nic się nie zepsuło. Mimo wszystko wczoraj spróbowałem jeszcze raz z pasteryzacją i zobaczymy czy cos z tego wyjdzie czy dalej będę szukał przyczyny.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum hydepark Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


HP.turek.net.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresć umieszczanych opinii.
Zalogowanie i użytkowanie Forum (HydeParku) oznacza akceptację regulaminu HydePark w aktualnym brzmieniu.

  « Turek.net.pl