« Turek.net.pl Regulamin HydeParku       
   HydePark - www.hp.turek.net.pl
Ogłoszenia
Ogłoszenia
Aktualnosci Turek
Aktualnosci
Pogoda Turek
Pogoda
Praca Turek
Praca
 FAQFAQ   CzatCzat   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Napoje

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum hydepark Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2810

PostWysłany: Czw Lut 06, 2014 22:55    Temat postu: Napoje Odpowiedz z cytatem

Przepisy na napoje
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2810

PostWysłany: Pon Lut 10, 2014 12:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Herbata z imbirem

- świeży imbir,
- ulubiona herbata,
- 1 łyżeczka płynnego miodu naturalnego,
- cytryna,
- ewentualnie syrop smakowy

Z imbiru odkrawamy kawałek (wielkość zależna od upodobań - im większy/grubszy, tym efekt będzie ostrzejszy), obieramy, kroimy w kostkę, umieszczamy na dnie kubka. Dodajemy ulubioną herbatę - w takiej ilości, jaką parzymy normalnie, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy miód, cytrynę (plaster lub kilka kropel soku), ewentualnie syrop, mieszamy. Imbiru nie trzeba wyławiać - raczej trzyma się na dnie, więc nie przeszkadza w piciu Oczko.

Taka herbata ma właściwości zdrowotne - rozgrzewające, przeciwzapalne, odpornościowe, pomaga przeciwdziałać infekcjom. Jednak jeśli dla kogoś jest to pierwsze spotkanie z imbirem, to warto najpierw trochę poczytać, bo nie dla każdego i nie w każdym stanie jest on wskazany.

Jeśli ktoś nie jest fascynatem herbaty, to spokojnie można przygotować (i wypić Oczko)napój z imbiru, miodu, cytryny i syropu - proporcje takie same, jak wyżej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
nicpon
Szef wszystkich szefów


Dołączył: 26 Wrz 2002
Posty: 3275
Skąd: Kórnik, ale made in Turek

PostWysłany: Sro Maj 28, 2014 22:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przepis dla pełnoletnich Oczko
ORZECHÓWKA
Doskonała i banalna w przygotowaniu (jak większość nalewek). Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze jest doskonałym lekarstwem na kłopoty żołądkowe.
Wiem, że ludzie różnie ją robią, podaję wersję moją (trochę mocniej trzepie).

Bierzemy 2 lub 3 zielone orzechy włoskie i kroimy ja 4 części. Równe oczywiście nie wyjdą. W środku są twarde, więc zdarzyło się posiłkować młotkiem. Wrzucamy do słoika, dosypujemy cukru (ja sypałem na oko, ale powiedzmy, że wystarczą 3 łyżki stołowe) i zalewamy 0,5 litra spirytusu. Słoik zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 5 do 6 tygodni. Po tym czasie odkręcamy słoik i przez sitko (i lejek) przelewamy do butelki. Tak przygotowaną nalewkę lepiej trzymać w ciemnym, chłodnym miejscu.

Orzechówkę możemy pić samą, polecam z mlekiem. Ostatnio eksperymentowałem z drinkiem: orzechódka+Dr Pepper i smakowało całkiem nieźle.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
R0bert
Maniak
Maniak


Dołączył: 05 Lip 2005
Posty: 1241
Skąd: Znam jedno takie miejsce...

PostWysłany: Pią Maj 30, 2014 21:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nicpon- orzechówka TYLKO I WYŁĄCZNIE na kłopoty z żołądkiem. Choć w sumie nawet podczas takich kłopotów smakuje zajefajnie Uśmiech mimo wszystko nie spożywam jako shotów czy drinków- tylko jako lekarstwo
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2810

PostWysłany: Wto Maj 19, 2015 18:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lekki zastój w dziale, więc pora pospamować Oczko.

Zwykle pijam najprostszą kawę czarną i bez cukru, ale że dopadło mnie lekkie przeziębienie i odczułam potrzebę wypicia czegoś rozgrzewającego*, a w lodówce zalegało otwarte niedawno mleko, postanowiłam coś z tego wykombinować... i tym sposobem udało mi się skonstruować kawę z moździerza Oczko:

- 250 ml mleka,
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (u mnie smakowa, karmelowa, ale zwykła też się pewnie nada),
- 1/4 łyżeczki cukru,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- 1 goździk,
- szczypta chili (sproszkowane lub świeżo mielone z młynka),
- pół łyżki słodkiego miodu naturalnego.

1. Odmierzamy kubek mleka, grzejemy w garnku, na małym ogniu, pod przykryciem. Aby mleko się nie przypalało, dobrze jest najpierw przelać dno garnka bardzo zimną wodą z kranu.

2. Kawę, goździk, cukier, cynamon i chili ucieramy w moździerzu na jednolity proszek. Jeżeli nie dysponujemy moździerzem, można po prostu dokładnie wymieszać składniki.

3. Gdy mleko będzie już gorące, wsypujemy kawę z przyprawami, od razu dobrze mieszając. Dodajemy miód, ponownie dokładnie mieszamy - najlepiej nada się rózga kuchenna.

4. Przelewamy napój do kubka i czujemy się jak w kawiarni Jęzor.

* Tak przygotowaną kawę można wypić również na zimno - wtedy utartą/wymieszaną kawę z przyprawami należy wsypać do szklanki, zalać zimnym mlekiem, dodać miód i zamieszać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2810

PostWysłany: Pon Sie 24, 2015 19:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Syrop imbirowy

- 150 g świeżego imbiru,
- szczypta cynamonu (tak na czubek łyżeczki),
- 4 goździki,
- niecałe pół szklanki cukru,
- 300 ml zimnej wody.

Imbir obrać, pokroić w plastry lub kostkę, dodać cynamon, goździki, cukier, zalać wodą. Grzać na średnim ogniu, mieszając do momentu rozpuszczenia cukru. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. Wystudzić, przelać do słoika lub butelki, przechowywać w lodówce. Kawałki imbiru można przechowywać razem z syropem lub oddzielnie i np. wrzucać do napoju. Nadaje się nie tylko do herbaty, ale rewelacyjnie smakuje też wlany do zimnej wody, z dodatkiem cytryny.

Jeśli chcemy zrobić więcej na później, wystarczy wlać do słoika gotujący, zaraz po zdjęciu z kuchenki, mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem, poczekać do wystudzenia. Tym sposobem słoik powinien się porządnie zamknąć. Tak samo można zamknąć słoik z samym imbirem, jeśli będzie jeszcze gorący.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
radekM
Pismak jakich mało
Pismak jakich mało


Dołączył: 20 Lut 2016
Posty: 34

PostWysłany: Sob Lis 19, 2016 22:00    Temat postu: Wyśmienita herbata z cytryną Odpowiedz z cytatem

Zwykła herbata z cytryną, niby prosta, ale mało kto potrafi zrobić ją dobrze. Wszyscy dodają soków lub innych przypraw, aby zatuszować niedoskonałośc herbaty, albo porpstu robią herbaty owocowe - gotowe.

Zwykla herbata z cytryna ma to do siebie, że wiele osób robią: albo zbyt rurowatą, albo zbyt kwaśną, albo za mocną, gdzie cytryna podkreśla gorycz.

I tak 220 ml herbaty:
parzenie woreczka 40 sekund mocnej herbaty czarnej
jeden nie wycistnięty plaster cytryny
3,5 łyżeczki cukru

Jestem samokoszem herbat i może to nie jest zbyt inponujące, ale wlaśnie takie proporcje mi odpowiadają, a nawet całej mojej rodzinie. Inna konfiguracja jest poprpstu niesmaczna.
Uśmiech
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2810

PostWysłany: Nie Lis 20, 2016 14:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To "niby" jest często słowem-kluczem, bo nierzadko bywa tak, że w kuchni poprawne i dobre zrobienie właśnie tych, wydawałoby się, najprostszych rzeczy, sprawia sporo trudności. A herbata z cytryną jest o tyle filozofią, że trudno utrafić w idealną ilość cytryny, właśnie tak, żeby nie była zbyt kwaśna albo za mało cytrynowa. Niby proste, a jednak... Oczko

Co do herbaty i kawy, wydaje mi się, że tutaj niemałą rolę odgrywa również ich jakość/gatunek. Nie chodzi mi od razu o lansowanie jakichś burżujskich produktów z nie wiadomo jak wysoko zawieszonej półki, bo rzecz niekoniecznie zależy od ceny, ale bardziej chyba od osobistych preferencji. Komuś może smakować zwykła kawa czy herbata z dyskontu, a nie smakować oryginalna włoska czy indyjska za duże pieniądze - żaden to grzech ani powód do wstydu. Wiadomo, że różne rodzaje (gatunki czy nawet marki) herbat i kaw często różnią się smakiem i jeżeli zaparzymy sobie taką, której posmak zwyczajnie nam nie odpowiada, to raczej cudów nie zrobimy Uśmiech.

Co do przepisu - chętnie bym wypróbowała, jak smakują te idealne wg Ciebie proporcje herbaty, ale dla mnie, jako osoby, która w ogóle nie słodzi, 3,5 łyżeczki cukru byłyby raczej trudne do przełknięcia Uśmiech.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sergio
Nie ma szans na leczenie !!!
Nie ma szans na leczenie !!!


Dołączył: 10 Lut 2004
Posty: 2488
Skąd: Turek-Wrocław

PostWysłany: Czw Lis 24, 2016 10:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do herbaty to na co dzień piję zwykła, czy jak to czasem słyszę- sam kwas bo lubię dużo cytryny wcisnąć. I słucham, że nie można mi jej upić bo się nie da Oczko Swoją drogą ostatnio usłyszałem, że taka herbata z cytryną jest niezdrowa. Cukru też nie dodaję, ale sok z malin- zdarza mi się.
Natomiast kiedy mam więcej czasu wtedy jest czas na porządne parzenie herbaty i na te chwile w domu jest kilka różnych gatunków i mieszanek żeby zawsze było w czym wybierać. I wtedy już bez dodatków- sama herbata.

Kawę natomiast piłem kiedyś w hurtowych ilościach- dziś jedynie od czasu do czasu ulubioną odmianę, zmieloną tuż przed zakupem i parzoną w kawiarce. Do tego spienione mleko. Przymierzam się do młynka, żeby była jeszcze lepsza Uśmiech Co nie zmienia faktu, że czasem zwykła zalewajka też mi się zdarzy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2810

PostWysłany: Czw Lis 24, 2016 11:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z taką kwaśną herbatą też jakiś sposób - przynajmniej nikt Ci nie upija Oczko. Ja tak bardzo kwaśnej też nie lubię, ale pewna ilość cytryny być musi (do czarnej herbaty), bo z cytryną piję chyba od zawsze.

Co do tego, że herbata wzbogacona cytryną szkodzi zdrowiu, jest tutaj trochę prawdy, ale tylko w jednej sytuacji. Szkodliwość takiego połączenia bierze się z tego, że herbata rośnie na glebie bogatej w glin, który wg naukowców może przyczyniać się do choroby Alzheimera. Glin z herbaty sam w sobie jest przez organizm nieprzyswajalny, dopiero w połączeniu z substancjami zawartymi w soku z cytryny przekształca się w postać, którą organizm przyjmuje i kumuluje. Tyle że ten glin znajduje się tylko w liściach, nie w naparze - co za tym idzie: jeżeli dodajemy cytrynę do herbaty zaparzonej z torebki albo do liściastej już po wyłowieniu "fusów", glin nam niestraszny. Szkodliwy jest on wyłącznie wtedy, kiedy w kubku mamy zarówno sok z cytryny, jak i liście Uśmiech.

Ja normalnie piję czarną herbatę, bez cukru, z cytryną. W okresie jesienno-zimowym dość często robię sobie wersję rozgrzewającą, czyli duży kubek herbaty z porządnym kawałkiem świeżego imbiru, cytryną i miodem (albo syropem z pigwy własnej roboty). To w wersji profilaktycznej, bo jeżeli zaczyna mnie coś brać, dodaję jeszcze przyprawy korzenne i kilka kropel czegoś mocniejszego - działa. Czasami lubię poeksperymentować z różnymi mieszankami herbat, ale raczej nie na co dzień.

Podobnie z kawą - na co dzień zwykła parzona, czarna, bez cukru, w ilości 1-2 kubków dziennie. Czasami zdarza mi się pić jakieś inne wersje, ale najbardziej przyzwyczajona jestem do zwykłej czarnej Uśmiech.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
radekM
Pismak jakich mało
Pismak jakich mało


Dołączył: 20 Lut 2016
Posty: 34

PostWysłany: Czw Lis 24, 2016 16:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak macie absolutna racje z ta herbatą z cytyną. Bardzo szczęśliwy Bardzo szczęśliwy

Myslałem, że tym przepisem: 'herbata z cytryną' wyjuściłem już i tak na maksa i tak już prosty przepis.

Okazało się, że jednak da sie tego więcej wyciągnąć: Bardzo szczęśliwy Bardzo szczęśliwy
- " jak to, że nikt nam jej upijać nie będzie"
- " jak to, że najproszte rzeczy wymagają skupienia w proporcjach"

Dzięki za odpowiedźi Uśmiech Uśmiech

Zabawny temat z tą herbatą z cytryną Bardzo szczęśliwy hahaha
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Mopek
Stara Gwardia


Dołączył: 23 Kwi 2006
Posty: 614
Skąd: Turek

PostWysłany: Czw Lis 24, 2016 17:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja jeżeli chodzi o herbatę to jestem totalnym ignorantem Jęzor
Nie mam żadnych wymagań smakowych. Przeważnie jak już mam wypić to jest to zwykła minutka czy jak się ona tam nazywa.
Herbata z cytryną jest dla mnie nie do przełknięcia. W ogóle mi nie podchodzi. Teraz jesienią jeszcze czasem sobie zrobię z właśnie z syropem z pigwy (mama zrobiła Bardzo szczęśliwy) i miodem.
Całkiem spoko połączenie jak dla mnie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2810

PostWysłany: Czw Lis 24, 2016 18:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ze względów smakowych i zdrowotnych, dobry jest jeszcze syrop z czarnego bzu (nie mylić z syropem o smaku czarnego bzu).

Mopek, mam nadzieję, że pomogłeś mamie w robieniu syropu choćby z krojeniem pigwy, bo jest to cokolwiek upierdliwa czynność Jęzor.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
haze
Szef wszystkich szefów


Dołączył: 09 Lip 2004
Posty: 3262

PostWysłany: Pią Lis 25, 2016 00:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mopek
A próbowałeś Ty Herbaty Góralskiej???
Można kupić w większości monopoli w but 05 najczęściej, gotowe do spożycia po odkręceniu, zero problemu.... 36 %, pycha Jęzor
Ja osobiście z herbat tylko takie polecam... Jęzor
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sergio
Nie ma szans na leczenie !!!
Nie ma szans na leczenie !!!


Dołączył: 10 Lut 2004
Posty: 2488
Skąd: Turek-Wrocław

PostWysłany: Wto Paź 02, 2018 09:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jaka kawa jest dla Was najlepsza?

Sypana, rozpuszczalna?
Zalewana, aeropres, ekspresciśnieniowy, kapsułka, kawiarka, a może macerowana na zimno?
Z mlekiem czy bez? A może z syropem, albo bitą śmietaną?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2810

PostWysłany: Sro Paź 03, 2018 05:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmm... część tych określeń słyszę pierwszy raz w życiu Oczko

Na co dzień piję zwykłą czarną kawę bez cukru - w domu sypaną, w pracy z ekspresu. Wszelkie wariacje typu cappuccino, latte, kawy z dodatkiem syropów itd. pijam rzadko i traktuję je bardziej jako hmm... deser? W każdym razie nie jako kawę Oczko
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sergio
Nie ma szans na leczenie !!!
Nie ma szans na leczenie !!!


Dołączył: 10 Lut 2004
Posty: 2488
Skąd: Turek-Wrocław

PostWysłany: Sro Paź 03, 2018 09:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poza macerowaną na zimno wszystkie inne wiem jak robić. Tą macerowana raz piłem i jak dla mnie to takie espresso tylko jakby jeszcze mocniejsze. Nawet po dolaniu mleka miała kopa.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
szczota
Ciężki przypadek
Ciężki przypadek


Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 894
Skąd: turek/łódź

PostWysłany: Sro Paź 03, 2018 12:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

polecam do czarnej sobie sypać cynamonu, podpatrzone w turcji i na bałkanach, choc oni jeszcze uzywają tony cukru z ktorego zrezygnowałem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2810

PostWysłany: Sro Paź 03, 2018 17:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spróbuję z tym cynamonem, ja swojego czasu dodawałam czasem szczyptę chili, zwłaszcza zimą Uśmiech

Pijam minimum 2 kubki kawy dziennie, więc chodził mi nawet kiedyś po głowie pomysł kupna ekspresu, ale zrezygnowałam, bo raz że taka parzona chyba lepiej mi smakuje, a dwa - znając życie, i tak nie chciałoby mi się go włączać, zwłaszcza rano przed wyjściem do pracy Oczko
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sergio
Nie ma szans na leczenie !!!
Nie ma szans na leczenie !!!


Dołączył: 10 Lut 2004
Posty: 2488
Skąd: Turek-Wrocław

PostWysłany: Sro Paź 03, 2018 20:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rano rzeczywiście zwykła zalewają rządzi, ale kiedy jest moment wtedy do akcji wkracza młynek, kawiarka i spieniacz. Kawa oczywiście też jest taka codzienna i dobra na te specjalne okazje.
O Cynamon i chili jeszcze nie słyszałem ale spróbuję.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2810

PostWysłany: Czw Paź 04, 2018 06:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chili daje - moim zdaniem - naprawdę fajny rezultat, ale trzeba uważać z ilością, bo ta przyprawa (wszystko jedno, czy z młynka, czy z proszku) ma o wiele większą moc niż ostra papryka, a połączenie z mocnym, gorącym napojem dodatkowo potęguje efekt Uśmiech
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sergio
Nie ma szans na leczenie !!!
Nie ma szans na leczenie !!!


Dołączył: 10 Lut 2004
Posty: 2488
Skąd: Turek-Wrocław

PostWysłany: Pią Paź 05, 2018 16:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Generalnie lubię ostre więc nie będzie problemu, ale dziękuję za wskazówkę. Oczko
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
madlenka
Początkujący dyskutant
Początkujący dyskutant


Dołączył: 06 Mar 2019
Posty: 12

PostWysłany: Pią Maj 24, 2019 19:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Natomiast ja jestem bardzo ciekawa czy ktoś z was już pił oryginalną herbatę z Chin? Ostatnio odkryłam herbatę oolong https://teaclub.com.pl/herbata/oolong/ i jestem ciekawa czy faktycznie tak niesamowicie smakuje jak piszą. Może ktoś z was już doświadczył jej smaku?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum hydepark Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


HP.turek.net.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresć umieszczanych opinii.
Zalogowanie i użytkowanie Forum (HydeParku) oznacza akceptację regulaminu HydePark w aktualnym brzmieniu.

  « Turek.net.pl