« Turek.net.pl Regulamin HydeParku       
   HydePark - www.hp.turek.net.pl
Ogłoszenia
Ogłoszenia
Aktualnosci Turek
Aktualnosci
Pogoda Turek
Pogoda
Praca Turek
Praca
 FAQFAQ   CzatCzat   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dania obiadowe

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum hydepark Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2810

PostWysłany: Czw Lut 06, 2014 22:56    Temat postu: Dania obiadowe Odpowiedz z cytatem

Przepisy na dania obiadowe
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2810

PostWysłany: Pon Lut 10, 2014 12:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hreczniaki - postne danie z polskich Kresów

- 20 dag kaszy gryczanej (standardowe dwa woreczki),
- 30 dag białego sera (najlepiej półtłusty),
- cebula,
- jajko,
- natka pietruszki,
- bułka tarta,
- sól,
- pieprz.

Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (może się nawet troszkę rozgotować), po ugotowaniu odcedzamy i mielimy w maszynce do mięsa (tak podają przepisy oryginalne) lub rozdrabniamy blenderem (tak robię ja, z racji braku maszynki Jęzor). Do kaszy następnie dodajemy: zeszkloną na niewielkiej ilości tłuszczu cebulę (pokrojoną w kostkę), ser, posiekaną natkę pietruszki, jajko, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki porządnie mieszamy (tak jak na kotlety mielone), do masy można dodać trochę tartej bułki, aby całość lepiej się trzymała. Formujemy kotlety (polecam robić nieco mniejsze niż klasyczne mielone, pomaga to uniknąć rozpadania się na patelni) i panierujemy je w bułce tartej. Smażymy z obu stron na oleju aż do zrumienienia. Można podawać "na sucho" lub z sosem - u mnie koperkowy albo grzybowy.

Klik: przepis, którym inspirowałam się, gdy robiłam je po raz pierwszy - na zdjęciach widać, jak powinien wyglądać efekt końcowy, choć ja robię mniejsze sztuki.

Nazwa pochodzi od słowa "hreczka", które na Kresach oznaczało kaszę gryczaną Uśmiech.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
majki
Advanced Technikułe
Advanced Technikułe


Dołączył: 28 Sie 2006
Posty: 473
Skąd: jedna, jedyna osada stawiająca nieugięty opór najeźdźcom

PostWysłany: Sro Lut 12, 2014 00:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Karkówka z tego co znalezione zostało w zakonnej lodówce.

Kawałek karkówki
2 ząbki czosnku
Łyżka przecieru pomidorowego
Łyżka musztardy
Łyżka miodu
Pół kubka ciepłej wody
przyprawy

Kawałek karkówki(sól, pieprz, co dusza zapragnie na niej) wrzucamy na rozgrzaną patelnię, z olejem oczywiście, podsmażamy ją z obu stron, bez przypiekania, w kubku z ciepłą wodą mieszamy przecier pomidorowy i pokrojone drobno lub wyciśnięte na takiej eleganckiej maszynce dwa ząbki czosnku, doprawiamy to, wlewamy na patelnię w momencie jak karkówka jest już lekko podsmażona, karkówkę kroimy na kawałki i przykrywamy to. Dusimy mniej więcej przez skoki ośmiu - dziesięciu skoczków, po tym dorzucamy miód i musztardę, pewnie można to zrobić dużo wcześniej ale ja dopiero wtedy znalazłem je w zakamarkach szafki, dusimy jeszcze przez skoki 4 zawodników. I właściwie gotowe Bardzo szczęśliwy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2810

PostWysłany: Wto Lut 18, 2014 22:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Makaron z sosem pomidorowym - jednogarnkowa wersja na szybko

- ok. 4 garści dowolnego makaronu,
- 1 cebula,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- czosnek świeży (1-2 ząbki) lub granulowany,
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, ulubione zioła (np. oregano, bazylia, zioła prowansalskie)

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo (ok. minutę krócej niż podany czas na opakowaniu dla uzyskania al dente), odcedzamy. W głębokim garnku, na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, podsmażamy, mieszając od czasu do czasu, pokrojoną w kostkę cebulę aż do jej zmiękczenia (nie zbrązowienia). Dodajemy pomidory, mieszamy, doprawiamy według uznania. Wrzucamy makaron, mieszamy, redukujemy ogień do najmniejszego poziomu i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut. Jeśli używamy ząbków czosnku, to drobno go kroimy (nie radzę przeciskać Jęzor) i smażymy razem z cebulą.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2810

PostWysłany: Wto Lut 25, 2014 22:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kiełbasa smażona z cebulą - czyli wysokokaloryczny klasyk z patelni Oczko

- 2 kiełbasy śląskie
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1,5-2 łyżki przyprawy do mięs

Kiełbasę kroimy na plasterki, a cebulę w większe kawałki, żeby zbyt szybko się nie przypaliła. Wrzucamy to do głębszego naczynia, dodajemy olej, przyprawę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na jakieś 20-30 minut. Smażymy (od czasu do czasu mieszając) na dobrze rozgrzanym oleju - ponieważ dodawaliśmy go już wcześniej, to na patelnię nie trzeba go zbyt dużo wlewać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Mopek
Stara Gwardia


Dołączył: 23 Kwi 2006
Posty: 614
Skąd: Turek

PostWysłany: Sro Lut 26, 2014 16:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Najlepsze żarcie! Do tego szklanka pepsi i można wcinać. Mniam pomimo tego jakie to "niezdrowe".
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2810

PostWysłany: Wto Mar 11, 2014 17:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To teraz, dla odmiany, coś zdrowego Oczko

Kasza gryczana z pomidorami i cukinią

- 100 g kaszy gryczanej,
- 2 duże pomidory (ok. 250 g),
- 1 cukinia,
- pół kostki rosołowej,
- 1 łyżka oleju,
- natka pietruszki,
- majeranek,
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, mielony kminek, maggi.

Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory i cukinię myjemy, kroimy w półplastry. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa, dodajemy kostkę rosołową. Smażymy na dużym ogniu, mieszając i podlewając niewielką ilością wody, do czasu aż z ok. połowy pomidorów powstanie sos. Skręcamy ogień do nieco większego poziomu niż najmniejszy, dolewamy łyżkę wody, dodajemy przyprawy, natkę i majeranek, w ilości według własnego uznania. Wrzucamy odcedzoną kaszę, dokładnie mieszamy, redukujemy ogień do minimum, gotujemy pod przykryciem jeszcze ok. 5-10 minut.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Marian_
Maniak


Dołączył: 22 Cze 2006
Posty: 1806
Skąd: Turek

PostWysłany: Wto Mar 11, 2014 22:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Burrito
Potrawa meksykańska, są różne odmiany, podstawowe to mięso mielone (wskazane wołowe), fasola czerwona, kukurydza, papryka w sosie pomidorowym zawinięte w tortillę. Jest mnóstwo odmian, choćby z kurczakiem...

Moja wersja nie zawiera kukurydzy, robiłem z kukurydzą ale nie podeszło mi.

Składniki
Mięso mielone wieprzowe dobrej jakości (najlepiej z szynki) ok 500gr
Fasola czerwona, 2 puszki (choć ja używam 3, uwielbiam wyraźny smak fasoli)
Cebula, Papryka (choć bez papryki jest też dobre), czosnek.

Przyprawy jak kto lubi, ja używam bazyli, zioła prowansalskie, kolendra mielona, pieprz (w różnych wersjach), papryka ostra i słodka, sól.

Jako sos używam pomidory z puszki, czasem (na szybko) dobry keczup, koncentrat.

Robię to różnie, czasem smażę wszystko razem (kiedy nie używam papryki), czasem osobno przesmażam paprykę z cebulą i potem łączę z przesmażonym mięsem. Do tego sos (pomidory, keczup lub koncentrat rozcieńczony), potem odsączoną fasolę, dusimy, aż uznamy, że wystarczy, doprawiamy do smaku.

Tortilla, używam kupnych, zwilżamy wodą, "podsmażamy" na suchej patelni albo w mikro. Potem ser, najlepszy jest Cheddar, długodojrzewający brytyjski ser, intensywny w smaku. Nakładamy farsz, zawijamy i ...

Albo zapiekamy w piekarniku lub możemy usmażyć na tłuszczu, obie wersje preferuję. Można zrobić wersję najbardziej zbliżoną do oryginału, zawijamy w Tortillę i jemy, bez za-piekania/smażania.

Często używam papryki peperoni/jalapeno ze słoika (ostra) czasem dodaję do smażenia, czasem na surowo podczas zawijania.

Można podczas zawijania dodać paprykę konserwową i/lub pomidory pokrojone w ćwiartki (robiłem, daje radę), bardziej jednak, kiedy wszystkie inne składniki są gorące i całość nie będzie już dalej obrabiana termicznie.
Zresztą, można jak ktoś lubi dodać choćby pieczarki, tak naprawdę, to tylko wariacje na temat kuchni mex, tak jak 99% pizzy, które robimy w domu lub zamawiamy w pizzeriach z pizzą włoską mają niewiele wspólnego.
Darmowy hosting zdjęć fotoo.pl

Darmowy hosting zdjęć fotoo.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2810

PostWysłany: Czw Mar 20, 2014 18:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wariacja na temat barbecue - marynata do kurczaka
Przy większości składników nie podam proporcji, bo sypałam/wlewałam na wyczucie do pokrojonej w kostkę podwójnej piersi z kurczaka.

- sos Hellmann's BBQ,
- 2 czubate łyżki musztardy bawarskiej,
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej,
- przyprawa do gyrosa,
- 1 łyżka oleju,
- ostra papryka w proszku,
- słodka papryka w proszku,
- kilka kropel maggi,
- curry.

Sposób 1: Mieszamy wszystkie składniki marynaty i zalewamy nią kurczaka.
Sposób 2: Na pokrojonego w kostkę kurczaka wlewamy łyżkę oleju, mieszamy, dodajemy pozostałe składniki marynaty, dokładnie mieszamy.

Marynujemy w lodówce przez co najmniej godzinę, smażymy na niewielkiej ilości oleju.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
meluzyna
Początkujący dyskutant
Początkujący dyskutant


Dołączył: 27 Mar 2014
Posty: 2

PostWysłany: Czw Mar 27, 2014 12:13    Temat postu: Makaron z suszonymi pomidorami (dla 2 osób) Odpowiedz z cytatem


Makaron z suszonymi pomidorami (dla 2 osób)

to niezwykle proste i smaczne danie,
którego przygotowanie zajmie Ci dosłownie kilkanaście minut

składniki:
10 kawałków suszonych pomidorów w oleju (takich ze słoika)
1 pierś z kurczaka
1 garść pestek dyni
1 kulka sera mozarella
2 garście rukoli (nie są konieczne)
4 gałązki świeżego tymianku
50ml sosu słodko-pikantnego z chili (takiego z butelki)

ugotowany makaron, najlepiej wstążki (Papparelle)
ilość zależy od Ciebie (tyle ile Wam trzeba dla 2 osób),
ja kupuję świeży w Lidlu i daję jedno opakowanie

przygotowanie:
na patelnię lejemy olej ze słoika z pomidorami (tak by się dno zakryło),
na tym oleju podsmażamy pokrojonego w paseczki kurczaka,
dodajemy pokrojone w paseczki pomidory i smażymy jeszcze chwilę,
dolewamy sosu chili z butelki,
dorzucamy igiełek tymianku,
a zaraz potem dodajemy makaron i pestki dyni,
razem mieszamy na patelni,
na wierzch kładziemy pokrojony w paseczki ser i przykrywamy na chwilkę pokrywką,
by się rozpuścił,
kładziemy na talerzu i dekorujemy rukolą

smacznego!


[IMG]http://fotoo.pl//images.php?i=3332_makaron.jpg[/IMG]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Mopek
Stara Gwardia


Dołączył: 23 Kwi 2006
Posty: 614
Skąd: Turek

PostWysłany: Pią Kwi 11, 2014 19:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Małgosia zrobiłem ten ryż z sosem bez sosu, który mówiłaś mi na czacie. Faktycznie! Zdecydowanie lepszy niż taki zwykły ugotowany.
Zmieniłaś całe moje życie... Jęzor
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2810

PostWysłany: Pią Kwi 11, 2014 20:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No widzisz... a tak się z tego śmiałeś Jęzor
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Rojka
Sexy moderatorka ;)


Dołączył: 24 Wrz 2002
Posty: 1783

PostWysłany: Pon Maj 26, 2014 13:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zielona zapiekanka z kurczakiem

- pół piersi z kurczaka
- masło (2-3 łyżki)
- mąka (j.w.)
- mleko
- brokuł
- szpinak (200 g mrożonego, świeżego chyba troszkę więcej)
- czosnek (2-3 ząbki)
- ricotta/feta/lazur - wedle gustu
- ser żółty i/lub mozarella
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- makaron (200-300g.)
- czosnek granulowany, ulubione przyprawy Oczko
- cytryna

Zaczynamy od szpinaku: Kroimy czosnek na paseczki i wrzucamy na roztopione masło. Gdy się troszeczkę przyrumieni (nie za bardzo, bo stanie się gorzki!!) wrzucamy szpinak. Czekamy aż odda całą wodę i zrobi się gęsty. W tym momencie możemy dodać fetę (według uznania, ok 100g.), lazur (20g.), gałkę muszkatołową. Jeśli od fety wolimy ricottę (też 100g.), to dodajemy ją po zdjęciu szpinaku z gazu (musi odstać kilka minut). Dodajemy sól/pieprz do smaku (oczywiście solimy mniej w przypadku fety).
Brokuł tniemy żeby zostały same różyczki, płuczemy i wrzucamy do osolonej wody. Gotujemy ok. 8 minut.
Kurczaka tniemy w kosteczkę i przyprawiamy (najlepiej kilka h wcześniej) solą, czosnkiem granulowanym i ulubionymi przyprawami - tymiankiem, estragonem, itp. Smażymy na patelni. W tym czasie gotujemy makaron - mogą być pióra, czy świderki.
Łączymy kurczaka ze szpinakiem i makaronem i układamy na dół naczynia żaroodpornego, lub formy do pieczenia. Na wierzch układamy różyczki brokuła. Teraz robimy sos beszamelowy! Na małym ogniu rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę - po łyżce, mieszając. Do stworzonej papki dodajemy stopniowo mleko, małymi porcjami, ciągle mieszając. Sos zacznie gęstnieć. Kończymy gdy będzie dosyć gęsty (niech pojawi się kilka bąbelków powietrze, żeby było wiadomo że jest już ugotowany). Najlepiej robić go trzepaczką, żeby nie pojawiły się grudki. Dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową - wedle uznania i kilka kropel soku z cytryny. Gdy sos jest gotowy zalewamy nim brokuły na zapiekance. Na koniec trzemy ser (lub rwiemy - mozarellę), a całość zapiekamy aż do rozpuszczenia się sera (lub delikatnego zarumienienia mozarelli). Gotowe!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Asiula
Digital Adv. Technikułe
Digital Adv. Technikułe


Dołączył: 09 Wrz 2005
Posty: 629
Skąd: Turek..-> Wrocław..

PostWysłany: Sro Maj 28, 2014 12:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak już jesteśmy przy zapiekankach to dodam swoją, taką na szybko raczej Oczko

-ziemniaki
-mięso mielone
-fix do spaghetti lub przyprawa do mięsa mielonego
-pieczarki
-ser żółty
-pomidor
-oregano, bazylia, co kto lubi


Ugotować ziemniaki, tak al dente. Pokroić je w niewielkie plastry i ułożyć na spód naczynia żaroodpornego. Mięso mielone podsmażyć z przyprawą/fixem. Dać je na ziemniaki. Następnie pokrojone w plastry pieczarki a na to starty ser. Ja osobiście jeszcze posypuję ser oregano ale to wedle gustu. Na wierzch położyć plastry pomidora i posypać je bazylią/oregano.
I włożyć do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na około 30 minut. Oczywiście czas może być dłuższy Uśmiech

Smacznego Oczko
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
nicpon
Szef wszystkich szefów


Dołączył: 26 Wrz 2002
Posty: 3275
Skąd: Kórnik, ale made in Turek

PostWysłany: Sro Maj 28, 2014 22:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to ja daję przepis na Jaja Dinozaura - znalezione (nieco udoskonalone) w pewnej "zagramanicznej" książce kucharskiej. Autor książki słynie przede wszystkim z oryginalnych nazw dla banalnych potraw Uśmiech

Składniki:

Kotlety:
1/2 kg mięsa mielonego
natka pietruszki
jajka
bułka tarta
olej
sól
pieprz

Ziemniaki:
1 kg ziemniaków
1 1/2 szklanki mąki
2 jajka
łyżka masła
bułka tarta
sól
pieprz
olej

Przygotowanie:

Kotlety:
Jajka należy ugotować na twardo, najlepiej na tyle wcześnie, aby zdążyły wystygnąć. Następnie, przygotowując już posiłek, obieramy je ze skorupek. Mięso przyprawiamy wedle własnego uznania pieprzem i solą i dodajemy posiekaną pietruszkę.

Jajka owijamy mięsem, tak by całkowicie je zakryło. Aby mięso nie odpadło, należy gotowy kotlet "poklepywać", przerzucać z ręko do ręki przez kilka chwil. Następnie kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Do smażenia lepiej użyć nieco więcej oleju niż przy zwyczajnych kotletach. Lepiej smażyć na małym ogniu, żeby mięso w środku nie było surowe, a na zewnątrz się nie spaliło.

Ziemniaki:
Ziemniaki obieramy i gotujemy - podobnie jak w przypadku jajek, lepiej zrobić to wcześniej i zaczekać aż wystygną. Następnie rozgniatamy je tak jak na puree. Oddzielamy żółtko od białka - białko nam się jeszcze przyda, na razie do ziemniaków dodajemy żółtko, następnie mąkę, sól, pieprz, masło i mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Teraz roztrzepujemy białko i pianę dodajemy do ciasta. Po wymieszaniu formujemy kulki. Jeżeli ciasto wciąż za bardzo się klei, można dosypać jeszcze trochę mąki. Gotowe kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.

A tak to wygląda na talerzu:
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2810

PostWysłany: Pon Sty 26, 2015 23:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gulasz z łopatki
Niezbyt droga, ale prosta i sycąca potrawa Uśmiech

- 50 dag mięsa z łopatki,
- kilka pieczarek, ok. 6 dużych,
- 2 duże marchewki,
- 10 dag brukselek,
- 2 duże cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- garść suszonych grzybów (jeśli mamy, nie są konieczne),
- 20 dag koncentratu pomidorowego (mały słoik),
- przyprawy: sól, pieprz, kminek w ziarnach, słodka papryka, pieprz kajeński, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, pieprz ziołowy, cząber, majeranek.
- składniki marynaty: 1,5 łyżki oleju + ulubione przyprawy, np: przyprawa kebab-gyros, słodka papryka, pieprz czarny, płaska łyżka łagodnej musztardy, kilka kropel maggi lub sosu sojowego, czosnek granulowany, majeranek.

1. Mięso myjemy, kroimy w dużą kostkę, odcinamy te fragmenty, w których nie ma nic poza tłuszczem (fragmenty tłuszczu "wrośnięte" w mięso się wytopią). Dodajemy składniki marynaty, mieszamy, wkładamy do lodówki - najlepiej zrobić dzień wcześniej i marynować całą noc. Wyjąć z lodówki ok. pół godziny przed smażeniem, aby nabrało temperatury pokojowej.

2. Marchew myjemy, obieramy, kroimy w cienkie plasterki lub półplasterki. Brukselki myjemy, odcinamy twardą podstawę, kroimy drobno - najpierw na pół, potem w paski i kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.

3. Pieczarki myjemy, kroimy na duże kawałki, smażymy na patelni z odrobiną oleju, aby puściły wodę. Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą (niekoniecznie wrzątkiem, może być z kranu), przykrywamy na ok. pół godziny, potem wrzucamy na sitko, płuczemy pod zimną bieżącą wodą.

4. Na dobrze rozgrzane dno garnka wrzucamy mięso (nie trzeba dodawać oleju, bo jest w marynacie), mieszamy i smażymy do czasu, aż na powierzchni zmieni kolor na jasnobrązowy. Dodajemy cebulę, smażymy jeszcze kilka minut, mieszając.

5. Dorzucamy marchew, czosnek i brukselkę, mieszamy, zalewamy wodą tak, aby wszystkie składniki były przykryte. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, przykrywamy garnek. Czekamy do zagotowania.

6. Gdy woda się zagotuje, dodajemy usmażone pieczarki, grzyby oraz resztę przypraw. Gotujemy do miękkości warzyw i mięsa.

7. Dodajemy koncentrat, mieszamy, czekamy do ponownego zagotowania.

8. Zdejmujemy pokrywkę, gotujemy bez przykrycia do tego czasu aż nadmiar wody odparuje - czyli do czasu aż konsystencja będzie nam odpowiadać. Jeśli wolimy gulasz w formie rzadkiego sosu, można to czekanie pominąć.

9. Jedzenie gotowe Oczko. Można podawać z kaszą, ryżem lub makaronem.


Ostatnio zmieniony przez Małgosia dnia Wto Sty 27, 2015 00:18, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
R0bert
Maniak
Maniak


Dołączył: 05 Lip 2005
Posty: 1241
Skąd: Znam jedno takie miejsce...

PostWysłany: Wto Sty 27, 2015 00:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W tak rozbudowanej wersji nie próbowałem. Zawsze stawiałem na minimalizm i składało się do góra 3 składników: Mięso, celuba i pieczarki :p
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2810

PostWysłany: Wto Sty 27, 2015 00:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gulasz jest jedną z tych fajnych potraw, gdzie można próbować wielu wariacji. Swój pierwszy robiłam z szynki, cebuli, czosnku, pieczarek, czerwonej papryki i cukinii. Wykonanie wyglądało całkiem podobnie, tylko paprykę i cukinię też trzeba było wcześniej przesmażyć na patelni, żeby nie puszczały wody w garnku, bo to rozwadnia gulasz Uśmiech.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Mopek
Stara Gwardia


Dołączył: 23 Kwi 2006
Posty: 614
Skąd: Turek

PostWysłany: Sob Lut 18, 2017 16:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Makaron pełnoziarnisty z warzywami, suszonymi pomidorami i fetą

SKŁADNIKI:
    makaron pełnoziarnisty 100 gr
    oliwa z oliwek 2 łyżki
    pomidory suszone 55 gr
    ser typu feta 55 gr
    mieszanka warzyw włoska - 250 gr
    czosnek 2 ząbki
    bazylia - świeże liście dla ozdoby
    zioła prowansalskie


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
    1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją
    2. Warzywa podduś na oliwie
    3. Do podduszonych warzyw dodaj pokrojone suszone pomidory, pokrojoną fetę, czosnek wyciśnięty przez praskę, zioła, sól oraz pieprz
    4. Całość podawaj z makaronem, udekoruj listkami bazylii


https://zapodaj.net/192af585cc849.jpg.html

Jak dla mnie pyszotka.
No i 600 post akurat o jedzeniu. To musi być znak!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2810

PostWysłany: Nie Lut 19, 2017 12:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zdecydowanie moje klimaty Uśmiech. Często robię podobne rzeczy w wersji na zimno, z surowymi warzywami jako sałatkę makaronową - roboty niedużo, a można się najeść. Może wrzucę jakiś przepis Uśmiech.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ada1980
Początkujący dyskutant
Początkujący dyskutant


Dołączył: 01 Lip 2019
Posty: 4

PostWysłany: Sro Lip 31, 2019 13:56    Temat postu: Catering Odpowiedz z cytatem

Hej
W zeszłym tygodniu moja kuzynka miała wesele pod Poznaniem,
Wiem, że skorzystała z oferty firmy cateringowej, którą znalazła na Poznaniaku https://www.poznaniak.pl/
Nie wiem niestety jaka to była firma, ale jedzenie było pyszne. Oooo...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
marcopolo34
Początkujący dyskutant
Początkujący dyskutant


Dołączył: 04 Wrz 2019
Posty: 2

PostWysłany: Sro Wrz 04, 2019 15:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szybki przepis na chłodnik z botwinki od znajomej dietetyk
W gorące dni warto jest sięgnąć nie tylko po orzeźwiające napoje, ale również chłodne zupy - chłodnik z botwinki to przepyszny, zdrowy i idealny na upały posiłek.

Zalać niepełną szklanką wrzątku i 2 łyżkami octu jabłkowego
Gotować koło 5 minut, ostudzić, dodać 2 szklanki jogurtu greckiego i dokładnie wymieszać
Dodać po 2 łyżki siekanego koperku i szczypiorku oraz 5 starych rzodkiewek
Doprawić solą i pieprzem
Dokładnie wymieszać
Udekorować posiekanym koperkiem, plasterkami rzodkiewki lub buraczka i kleksem jogurtu
Podawać schłodzone

Smacznego Uśmiech

Link do przepisu: przepis na chłodnik tutaj macie foto jak wygląda.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum hydepark Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


HP.turek.net.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresć umieszczanych opinii.
Zalogowanie i użytkowanie Forum (HydeParku) oznacza akceptację regulaminu HydePark w aktualnym brzmieniu.

  « Turek.net.pl