« Turek.net.pl Regulamin HydeParku       
   HydePark - www.hp.turek.net.pl
Ogłoszenia
Ogłoszenia
Aktualnosci Turek
Aktualnosci
Pogoda Turek
Pogoda
Praca Turek
Praca
 FAQFAQ   CzatCzat   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

OverClocking przez duże O

 
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum hydepark Strona Główna -> Archiwum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
janek oc-f
Nawijkaaaaaaaaaa!!!
Nawijkaaaaaaaaaa!!!


Dołączył: 10 Cze 2007
Posty: 154
Skąd: z naszej mieściny

PostWysłany: Nie Cze 17, 2007 20:44    Temat postu: OverClocking przez duże O Odpowiedz z cytatem

Tak z ciekawości chciałem się was spytać czy ktoś jeszcze bawi się w jakieś poważne OC? Może się pochwalicie swoimi wynikami, wymienimy spostrzeżenia, bo nie znam jeszcze nikogo w Turku kto by się w to poważniej bawił (poza kilkoma znajomymi, którym podkręcałem maszyny).
W wolnej chwili po pracy lubię czasem przetestować swój sprzęt.
Wyniki to:
AMD Sempron 2400+ socket A: seryjnie 1660MHz @ 2000MHz
AMD Athlon 3000+ Venice s939: seryjnie 1800MHz @ 2763MHz
Galaxy GeForce 7600GS Zalman Edition 256MB PCI-E: seryjnie core-500MHz, memory 1400MHz; po wykonaniu GeoUnit moda i Vmoda karta ma taktowania core-792MHz, memory 1750MHz

Dla zainteresowanych wyniki benchmarków i screeny na serwisie HWbot.org

http://hwbot.org/user.do;jsessionid=D1D759A227E296208022214C83E152C0?userId=7439

Chwalcie swoimi wynikami Uśmiech
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Marian_
Maniak


Dołączył: 22 Cze 2006
Posty: 1806
Skąd: Turek

PostWysłany: Nie Cze 17, 2007 21:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja tylko podkręcałem procka...
W podkręcanie ramu i grafiki się nie bawiłem... (no ciutkę próbowałem z ramem kiedyś, ale tylko na chwilkę)
A procek... celeron 2,4 GHz stale podkręcony do 2,6..
Próbowałem do 3,0... wariował, przy 2,9 stabilnie pracował, ale nie dawałem mu popalić...
A ciekawostka... przy 2,8GHz winda nie mogła zakończyć instalacji... 5 minut przed końcem zwiecha. Ale 2,6 chodzi bezproblemowo Oczko
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
jazzmen
Nie ma szans na leczenie !!!
Nie ma szans na leczenie !!!


Dołączył: 21 Kwi 2005
Posty: 2606
Skąd: z III RP

PostWysłany: Nie Cze 17, 2007 21:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja podkeciłem swojego athlona 3000+ 1,81 GHz na rdzeniu venice s. 939 do 2,3 GHz...więcej nie próbowałem kręcić...strasznie mi sie grzeje procek pomimo zakupu lepszego coolera...a na jeszcze droższego wydawać kaske to chyba bez sensu...Jęzor lepiej x2 kupić Jęzor

co do ramu, podkręciłem nieco...ale nieznacznie Jęzor

grafy nie podkręcałem...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
janek oc-f
Nawijkaaaaaaaaaa!!!
Nawijkaaaaaaaaaa!!!


Dołączył: 10 Cze 2007
Posty: 154
Skąd: z naszej mieściny

PostWysłany: Nie Cze 17, 2007 21:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jazzmen napisał:
ja podkeciłem swojego athlona 3000+ 1,81 GHz na rdzeniu venice s. 939 do 2,3 GHz...więcej nie próbowałem kręcić...strasznie mi sie grzeje procek pomimo zakupu lepszego coolera...a na jeszcze droższego wydawać kaske to chyba bez sensu...Jęzor lepiej x2 kupić Jęzor

Taki sam venice chodzi u mnie na codzień na 2,56GHz z chłodzeniem AC Freezer Pro 64 i temp. nie przekracza 40*C w stresie (przy ostatnich upałach to 44*C). podczas normalnej pracy ma ok. 32-34*C.
Zadbaj może o lepszą wentylację obudowy (jakiś wentylatorek z tyłu obudowy lub lepsze rozmieszczenie kabli w obudowie dla poprawy obiegu powietrza).
Tak to wygląda u mnie:


Marian_ pokombinuj z napięciem rdzenia lub timingami pamięci. Bardzo szczęśliwy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Marian_
Maniak


Dołączył: 22 Cze 2006
Posty: 1806
Skąd: Turek

PostWysłany: Nie Cze 17, 2007 21:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

janek oc-f napisał:

Marian_ pokombinuj z napięciem rdzenia lub timingami pamięci. Bardzo szczęśliwy


Ja podkręciłem szynę FSB w Biosie (chyba się nie mylę?? Jęzor), znaczy się ze 133MHz na chyba 145MHz... Bardzo szczęśliwy
Aż tak się nie znam, wybaczcie lamerowi Jęzor
Z napięciem rdzenia nie kombinowałem i chyba odpuszczę, to co mam mi styka... zresztą za rok nowa maszyna.... przemęczę się Oczko
Właśnie na Timingach polegała zabawa z Ramem, ale też dałem spokój...
Jednym słowem... to zabawa dla napaleńców... ja napaleńcem nie jestem.. ale popieram Oczko Czasem zerowy koszt (ew lepsza wentylacja, albo chłodzenie cieczą?? Diabełek ) i maszyna więcej może...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
jazzmen
Nie ma szans na leczenie !!!
Nie ma szans na leczenie !!!


Dołączył: 21 Kwi 2005
Posty: 2606
Skąd: z III RP

PostWysłany: Nie Cze 17, 2007 22:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

janek oc-f napisał:
jazzmen napisał:
ja podkeciłem swojego athlona 3000+ 1,81 GHz na rdzeniu venice s. 939 do 2,3 GHz...więcej nie próbowałem kręcić...strasznie mi sie grzeje procek pomimo zakupu lepszego coolera...a na jeszcze droższego wydawać kaske to chyba bez sensu...Jęzor lepiej x2 kupić Jęzor

Taki sam venice chodzi u mnie na codzień na 2,56GHz z chłodzeniem AC Freezer Pro 64 i temp. nie przekracza 40*C w stresie (przy ostatnich upałach to 44*C). podczas normalnej pracy ma ok. 32-34*C.
Zadbaj może o lepszą wentylację obudowy (jakiś wentylatorek z tyłu obudowy lub lepsze rozmieszczenie kabli w obudowie dla poprawy obiegu powietrza).
Tak to wygląda u mnie:


Marian_ pokombinuj z napięciem rdzenia lub timingami pamięci. Bardzo szczęśliwy


mamy identyczne coolery...z tym że mam inną płyte główną która ma ten feler, ze radiator skierowany jest w strone kieszeni dysków... wiec lekka masakra...do tego mam chiefteca 450 z dużą liczbą kabli...wiec moze faktycznie problem tkwi w obiegu wewnątrz...zdjąłem na stałe obudowe zewnętrzną ale i tak temp systemowa to ok 35 - 38 st....procek w tej konfiguracji pracuje w temp 40 st...w upalne dni pracował w temp ok 42..

szczęście ze grafe mam na heatpipe Jęzor i mi kolejny radiator nie wyrzuca nagrzango powietrza w obudowe...

nie wiem czy kolejny radiator cos da poza hałasem...

fakt faktem masz porządek wewntrz Jęzor u mnie to prawdziwa dżungla JęzorJęzorJęzor
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
janek oc-f
Nawijkaaaaaaaaaa!!!
Nawijkaaaaaaaaaa!!!


Dołączył: 10 Cze 2007
Posty: 154
Skąd: z naszej mieściny

PostWysłany: Pon Cze 18, 2007 14:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
nie wiem czy kolejny radiator cos da poza hałasem...

Radiator to tylko kawałek metalu. On nie może hałasować. Pewnie mówiłeś o wentylatorze. Bardzo szczęśliwy

Cytat:
szczęście ze grafe mam na heatpipe Jęzor i mi kolejny radiator nie wyrzuca nagrzango powietrza w obudowe...

O tych pasywnych chłodzeniach kart graficznych już się trochę z chłopakami z oc-forum.org naczytaliśmy. Dobra rzecz jeśli się ma dobrze wentylowaną obudowę. Jeśli tak nie jest to same z tym problemy. Przykładowo po dłuższym graniu temperatury kart serii 7600 ludziom dochodziły do 90*C bez podkręcania! Wtedy już zaczynają się problemy ze stabilnością i artefaktami. Ogólnie nie polecam.

Cytat:
mamy identyczne coolery...z tym że mam inną płyte główną która ma ten feler, ze radiator skierowany jest w strone kieszeni dysków... wiec lekka masakra...

O ile się nie mylę to one chyba mają możliwość obrotu o 90*. Polecam jeszcze delikatne przeszlifowanie podstawki coolerka jakimś papierem wodnym. Niestety jej gładkość nie jest najlepsza.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jazzmen
Nie ma szans na leczenie !!!
Nie ma szans na leczenie !!!


Dołączył: 21 Kwi 2005
Posty: 2606
Skąd: z III RP

PostWysłany: Pon Cze 18, 2007 14:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

janek oc-f napisał:
Cytat:
nie wiem czy kolejny radiator cos da poza hałasem...

Radiator to tylko kawałek metalu. On nie może hałasować. Pewnie mówiłeś o wentylatorze. Bardzo szczęśliwy

Cytat:
szczęście ze grafe mam na heatpipe Jęzor i mi kolejny radiator nie wyrzuca nagrzango powietrza w obudowe...

O tych pasywnych chłodzeniach kart graficznych już się trochę z chłopakami z oc-forum.org naczytaliśmy. Dobra rzecz jeśli się ma dobrze wentylowaną obudowę. Jeśli tak nie jest to same z tym problemy. Przykładowo po dłuższym graniu temperatury kart serii 7600 ludziom dochodziły do 90*C bez podkręcania! Wtedy już zaczynają się problemy ze stabilnością i artefaktami. Ogólnie nie polecam.

Cytat:
mamy identyczne coolery...z tym że mam inną płyte główną która ma ten feler, ze radiator skierowany jest w strone kieszeni dysków... wiec lekka masakra...

O ile się nie mylę to one chyba mają możliwość obrotu o 90*. Polecam jeszcze delikatne przeszlifowanie podstawki coolerka jakimś papierem wodnym. Niestety jej gładkość nie jest najlepsza.


własnie przed chwilą sprawdziłem..nie ma mozliwości obrotu...albo ja nie wiem jak to zrobic...ale sama konstrukcja chyba to uniemożlwia... Smutny także zostaje z wentylatorkiem na dyski Smutny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
janek oc-f
Nawijkaaaaaaaaaa!!!
Nawijkaaaaaaaaaa!!!


Dołączył: 10 Cze 2007
Posty: 154
Skąd: z naszej mieściny

PostWysłany: Pon Cze 18, 2007 15:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

www.pclab.pl napisał:
Do zalet Freezera należy zaliczyć możliwość obrócenia zapinki o 90 stopni. Wystarczy wyjąć jeden z zaczepów i wsunąć całą zapinkę z innej strony.

Masz dokładnie to chłodzenie?

http://pclab.pl/art23646-3.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jazzmen
Nie ma szans na leczenie !!!
Nie ma szans na leczenie !!!


Dołączył: 21 Kwi 2005
Posty: 2606
Skąd: z III RP

PostWysłany: Pon Cze 18, 2007 17:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hehe..ale ze mnie matołek Jęzor
udało sie przełożyć o 90 st. ...dzieki janek oc-f Uśmiech

zobaczymy co przez to sie zmieni Uśmiech
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
janek oc-f
Nawijkaaaaaaaaaa!!!
Nawijkaaaaaaaaaa!!!


Dołączył: 10 Cze 2007
Posty: 154
Skąd: z naszej mieściny

PostWysłany: Pon Cze 18, 2007 18:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pod takie chłodzenie powinno się już dawać lepszą pastę termoprzewodzącą opartą np. na srebrze. Te zwykłe silikonowe mają zbyt małą przewodność cieplną. Nawet najlepsze chodzenie przy byle jakiej paście nie da nam oczekiwanych rezultatów. Osobiście używam Arctic Silver 5 chyba najlepsza za tą cenę. Chyba, że ktoś cierpi na nadmiar gotówki to może się pokusić o Coollaboratory Liquid Pro, ale to dla maniaków. Diabełek
Poza tym wyszlifowana podstawka też daje niezłe efekty.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
janek oc-f
Nawijkaaaaaaaaaa!!!
Nawijkaaaaaaaaaa!!!


Dołączył: 10 Cze 2007
Posty: 154
Skąd: z naszej mieściny

PostWysłany: Nie Lip 08, 2007 08:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wczoraj nie mając co robić postanowiłem pokatować trochę grafikę. No więc ołówek 3B w rękę i do roboty.
Efekt?
802 Mhz na rdzeniu (przypominam, że seryjnie miała 500 MHz)
Pamięci bez zmian na 1750 MHz bo nie mam miernika napięcia i robiłem to wszystko "na czuja". Diabełek

Screen - http://img216.imageshack.us/my.php?image=beztytu322urs9.jpg

jazzmen jaki efekt po obróceniu coolerka?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kubek
Ciężki przypadek
Ciężki przypadek


Dołączył: 10 Sty 2005
Posty: 984
Skąd: Turek

PostWysłany: Sro Sie 01, 2007 16:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja sobie kiedyś tam podkręcałem procka zmieniłem na nim zasilanie na więcej plus więcej na szynie .. chodził dobrze przez jakis czas potem komp był niestabilny ...
grafikę tez podkręcałem ale po restarcie wszystko wracało do normy a przerabiać biosa juz mi sie nie chciało Jęzor

ogólnie mówiąc .. po takim overkloku nie widziałem znacznej różnicy w szybszej pracy kompa.. poza testami na super pi oraz na 3d marku .... komp chodził jak chodził a minimalne zwiększenie poprawy ( co wynikało z testów wyżej wym. prog.. nie szlo zauważyć . ) wiec jaki sens Jęzor teraz nie jest wszsytko drogie wiec zawsze mozna tanio kupić nowy sprzęt Uśmiech
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jazzmen
Nie ma szans na leczenie !!!
Nie ma szans na leczenie !!!


Dołączył: 21 Kwi 2005
Posty: 2606
Skąd: z III RP

PostWysłany: Sro Sie 01, 2007 21:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

janek oc-f napisał:
Wczoraj nie mając co robić postanowiłem pokatować trochę grafikę. No więc ołówek 3B w rękę i do roboty.
Efekt?
802 Mhz na rdzeniu (przypominam, że seryjnie miała 500 MHz)
Pamięci bez zmian na 1750 MHz bo nie mam miernika napięcia i robiłem to wszystko "na czuja". Diabełek

Screen - http://img216.imageshack.us/my.php?image=beztytu322urs9.jpg

jazzmen jaki efekt po obróceniu coolerka?


dobre Jęzor 30 st temp wewnatrz obudowy , 35 na procku Jęzor no chyba ze są upały...wtedy jest lekka masakra Jęzor
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
janek oc-f
Nawijkaaaaaaaaaa!!!
Nawijkaaaaaaaaaa!!!


Dołączył: 10 Cze 2007
Posty: 154
Skąd: z naszej mieściny

PostWysłany: Czw Sie 02, 2007 09:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kubek napisał:
teraz nie jest wszsytko drogie wiec zawsze mozna tanio kupić nowy sprzęt Uśmiech

Zauważ iż przeważnie ten "tani" sprzęt to tylko pozorna oszczędność. Zasilacze 500W za 50zł? No przepraszam ale to jakaś parodia. odpal jakąś gierkę i pograj dłużej i czeka Cię wizyta w serwisie. tak samo jest z komputerami typu Media Markt. Niby fajnie ładnie bo 1GB Ramu, duży dysk, 512MB pamięci na grafie i nawet Vista gratis. Niestety nic nie piszą o producentach i modelach tych części. W rzeczywistości te komputery są tak tanie bo sklep oszczędza na częściach i wsadza same szroty.
To ja już wolę zainwestować w znane i przetestowane podzespoły i mieć pewność iż nawet po podkręceniu i katowaniu komputera w grach zasilacz się nie spali a reszta sprzętu będzie pracowała bez zarzutu. W rzeczywistości to nie są duże koszty a możesz sobie przykładowo potem zwiększyć wydajność maszyny o nawet 50% i spać spokojnie bo masz markowe części i nawet gdyby jakimś cudem nawet z własnej głupoty sprzęt się uszkodził to producent może go wymienić na nowy.

Cytat:
dobre Jęzor 30 st temp wewnatrz obudowy , 35 na procku Jęzor no chyba ze są upały...wtedy jest lekka masakra Jęzor

Jakiś wentylatorek wolnoobrotowy z tyłu obudowy pod zasilaczem do wyciągania ciepłego powietrza z obudowy i będzie dobrze. Oczko
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kubek
Ciężki przypadek
Ciężki przypadek


Dołączył: 10 Sty 2005
Posty: 984
Skąd: Turek

PostWysłany: Czw Sie 02, 2007 17:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

janek oc-f napisał:
tak samo jest z komputerami typu Media Markt. Niby fajnie ładnie bo 1GB Ramu, duży dysk, 512MB pamięci na grafie i nawet Vista gratis


kto tu mowi o komputerach z marketu .. tylko naiwniacy i ludzie ktorzy nie maja zielonego pojecia o tym co jest w tych kompach w srodku sie na to łapia .. ja osobiscie nigdy bym nie kupil kompa z marketu JęzorJęzor
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
janek oc-f
Nawijkaaaaaaaaaa!!!
Nawijkaaaaaaaaaa!!!


Dołączył: 10 Cze 2007
Posty: 154
Skąd: z naszej mieściny

PostWysłany: Nie Sie 19, 2007 21:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

UNITED TEAM OF POLAND
Tak nazywa się powstały właśnie team jednoczący polskich overclockerów. Mamy teraz szóste miejsce jednak właśnie wzrosła motywacja i będziemy walczyć o podium. Jeśli czujesz się na siłach dołącz do nas.

http://hwbot.org/teamInfo.do?teamId=1046

http://hwbot.org/hallOfFame.do?type=team&applicationId=all

Trzymajcie kciuki i God bless our Hardware Diabełek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum hydepark Strona Główna -> Archiwum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


HP.turek.net.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresć umieszczanych opinii.
Zalogowanie i użytkowanie Forum (HydeParku) oznacza akceptację regulaminu HydePark w aktualnym brzmieniu.

  « Turek.net.pl