Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
cobra Początkujący dyskutant

|
Wysłany: Sro Mar 07, 2012 13:17 Temat postu: |
|
|
Co myślicie o samochodach, które zaparkowały za znakiem?
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
chrupek Nawijkaaaaaaaaaa!!!

|
Wysłany: Sro Mar 07, 2012 16:27 Temat postu: |
|
|
Że stoją prawidłowo chyba |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mr.Szakal Pismak jakich mało

|
Wysłany: Sro Mar 07, 2012 19:31 Temat postu: |
|
|
Dobrze stoją, w pasie wydzielonym z ruchu, chyba nawet tam jest przystanek PKSu z tego co pamiętam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
robertocarlos Nas nie dogoniat

Dołączył: 24 Paź 2002 Posty: 2892 Skąd: Wielkie Księstwo Tureckie
|
Wysłany: Sro Mar 07, 2012 19:55 Temat postu: |
|
|
Mr.Szakal napisał: | Dobrze stoją, w pasie wydzielonym z ruchu, chyba nawet tam jest przystanek PKSu z tego co pamiętam. |
Jeśli tam jest przystanek PKSu, to raczej parkują nieprawidłowo.
Przystanek PKSu jest chyba jednak trochę bliżej. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mijaszan Urodził się by nawijać

|
Wysłany: Sro Mar 07, 2012 22:01 Temat postu: |
|
|
A moim zdaniem stoją źle, bo tam jest prawoskręt, pas z wjazdem na parking. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jay Digital Adv. Technikułe

|
Wysłany: Czw Mar 08, 2012 00:12 Temat postu: |
|
|
Sam znak dotyczy skrzyżowania z sygnalizacją świetlną, gdzie lewy pas jest dla skręcających w ul Legionów Polskich, a prawy dla jadących prosto w ul. Kolską i skręcających w prawo w ul. Piłsudskiego. Jeśli brać pod uwagę wjazd/wyjazd z tego "dzikiego" parkingu przy Bricomarche to samochody na zdjęciu parkują chyba nie do końca zgodnie z przepisami - mam na myśli przepis o minimalnej odległości parkującego pojazdu od skrzyżowania. |
|
Powrót do góry |
|
 |
robertocarlos Nas nie dogoniat

Dołączył: 24 Paź 2002 Posty: 2892 Skąd: Wielkie Księstwo Tureckie
|
Wysłany: Czw Mar 08, 2012 07:08 Temat postu: |
|
|
Jay napisał: | Sam znak dotyczy skrzyżowania z sygnalizacją świetlną, gdzie lewy pas jest dla skręcających w ul Legionów Polskich, a prawy dla jadących prosto w ul. Kolską i skręcających w prawo w ul. Piłsudskiego. Jeśli brać pod uwagę wjazd/wyjazd z tego "dzikiego" parkingu przy Bricomarche to samochody na zdjęciu parkują chyba nie do końca zgodnie z przepisami - mam na myśli przepis o minimalnej odległości parkującego pojazdu od skrzyżowania. |
Jeśli brać pod uwagę minimalne odległosci od czegokolwiek, to w naszym mieście obowiązują inne przepisy. W rynku to zderzaki samochodów całują przejścia dla pieszych i jakoś to nikomu nie przeszkadza. Policja sobie jeździ po rynku i chyba zamyka oczy jak ma tam przejechać.
Generalnie parkuje się wszedzie gdzie się da i żadne minimalne odległości u Turku nie obowiązują. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jay Digital Adv. Technikułe

|
Wysłany: Czw Mar 08, 2012 08:54 Temat postu: |
|
|
robertocarlos napisał: | Jay napisał: | Sam znak dotyczy skrzyżowania z sygnalizacją świetlną, gdzie lewy pas jest dla skręcających w ul Legionów Polskich, a prawy dla jadących prosto w ul. Kolską i skręcających w prawo w ul. Piłsudskiego. Jeśli brać pod uwagę wjazd/wyjazd z tego "dzikiego" parkingu przy Bricomarche to samochody na zdjęciu parkują chyba nie do końca zgodnie z przepisami - mam na myśli przepis o minimalnej odległości parkującego pojazdu od skrzyżowania. |
Jeśli brać pod uwagę minimalne odległosci od czegokolwiek, to w naszym mieście obowiązują inne przepisy. W rynku to zderzaki samochodów całują przejścia dla pieszych i jakoś to nikomu nie przeszkadza. Policja sobie jeździ po rynku i chyba zamyka oczy jak ma tam przejechać.
Generalnie parkuje się wszedzie gdzie się da i żadne minimalne odległości u Turku nie obowiązują. |
Oczywiście chodziło mi o przepisy, nazwijmy to, "na papierze"
Ale to fakt, łamanie elementarnych zasad ruchu drogowego widać szczególnie na naszym rynku i w jego okolicach. Okrążając fontannę bardzo często można zobaczyć auta zaparkowane praktycznie przy samych pasach. Pieszego widać w ostatniej chwili, kiedy jest już na nich się znajduje. Niby statystyki mówią, że nie ma w tym miejscu wielu potrąceń, ale niebezpieczeństwo stwarzane przez zaparkowane nieprawidłowo auta jest bezsprzeczne. Zaraz znowu ktoś powie, że się czepiamy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
cobra Początkujący dyskutant

|
Wysłany: Czw Mar 08, 2012 15:52 Temat postu: |
|
|
Mr.Szakal co to jest pas wydzielony z ruchu?
Jay tam jest tylko znak o sygnalizacji świetlnej i wyznaczający pasy ruchu. Nie ma znaku o żadnym skrzyżowaniu. I to nie jest żadnen wjazd/wyjazd z ''dzikiego'' parkingu Bricomarche. To jest wjazd na posesje.
Mijaszan napisał ''prawie'' dobrze.
Już tłumaczę:
nikt nie patrzy na poziome znaki, które znajdują się na jezdni. Tam jest znak P-1
który wyznacza pasy ruchu, więc postój pojazdów jest zabroniony. Kiedyś dawniej jak nie było wjazdu/wyjazdu na posesje to był tam pas postojowy.
Czyli znak P-19:
Oznakowanie na jezdni zmieniono, a nawyki pozostały. Niestety według badań 96% kierowców nie zna znaków poziomych.
Robertocarlos wspomniał o policji, która zamyka oczy na różnie zaparkowane auta. I masz racje! Kiedyś zwróciłem uwagę przejeżdzającemu patrolowi policji o źle zaparkowanym aucie i w odpowiedzi usłyszałem:'' co ja mam z nim zrobić?''.
Na zakupy wolę chodzić pieszo, bo w centrum to jest prawdziwa masakra, jeśli chodzi o parkowanie.
Jay nikt się nie czepia niczego, ale jeśli byśmy zaczęli od siebie i postarali się parkować zgodnie z przepisami to Turek wyglądałby lepiej niż teraz.
Niektórzy jakby mogli to wjechaliby autem do domu. To jest zwykłe nygustwo i nic więcej.:p
O działaniach policji to nie będę się raczej wypowiadał, a i polskie prawo pozostawia wiele do życzenia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Janek Straszna gaduła

|
Wysłany: Pią Mar 17, 2017 13:47 Temat postu: Po co komu chodnik? |
|
|
 |
|
Powrót do góry |