« Turek.net.pl Regulamin HydeParku       
   HydePark - www.hp.turek.net.pl
Ogłoszenia
Ogłoszenia
Aktualnosci Turek
Aktualnosci
Pogoda Turek
Pogoda
Praca Turek
Praca
 FAQFAQ   CzatCzat   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Na lato

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum hydepark Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2831

PostWysłany: Sob Maj 24, 2014 16:23    Temat postu: Na lato Odpowiedz z cytatem

Kiedy zewsząd otacza nas upalna, letnia pogoda, warto mieć na podorędziu coś, co choć trochę ułatwi nam przetrwanie gorących dni. Dlatego proponuję, aby w tym temacie dzielić się przepisami na wszelkiego rodzaju napoje chłodzące, lekkie przekąski, chłodniki... Na dobry początek - przepis na tradycyjny, domowy kompot Oczko.

Kompot z rabarbaru:

- 1 kg rabarbaru,
- 3 l wody,
- plaster cytryny,
- cukier.

Rabarbar myjemy, odcinamy liście, kroimy w plasterki. Zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy przekrojony na pół plaster cytryny i cukier w ilości wg uznania - warto dosypywać stopniowo i próbować, ja zwykle nie lubię dosładzanych napojów, ale w moim odczuciu rabarbar jednak wymaga niewielkiego wspomagania cukrem Oczko. Zamieszać, gotować na małym ogniu jeszcze przez ok. 15 minut, pozostawić do wystudzenia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Rojka
Sexy moderatorka ;)


Dołączył: 24 Wrz 2002
Posty: 1783

PostWysłany: Pon Maj 26, 2014 12:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chłodnik z botwiny

- 0,5 l bulionu (polecam samemu zrobić dobry rosół bez kostek)
- pęczek botwiny z buraczkami
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- rzodkiewka (ok. 5 średnich)
- ok. 1 l kefiru, bądź zsiadłego mleka (ilość według uznania, niektórzy lubią mniej, drudzy bardziej gęsty chłodnik)
- ogórek zielony średni
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- jajka

Buraczki obieramy, tniemy w małe słupki. Botwinę - liście i łodygę - tniemy na małe kawałeczki. Całość wrzucamy do bulionu i gotujemy do miękkości buraczków (ok 10 minut). Odstawiamy do schłodzenia. Tniemy zieleninę (drobno), ogórka i rzodkiewki. Rozcieramy ząbek czosnku. Wszystko wrzucamy do bulionu i dodajemy kefir. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami (też schłodzonymi).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2831

PostWysłany: Pon Maj 26, 2014 18:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przepis na chłodnik świetny, raczej skorzystam, choć kusi mnie, aby zamiast kefiru dać jogurt naturalny Uśmiech.

Kawa mrożona

- 1-1,5 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej, może być smakowa,
- 250 ml dobrze schłodzonego mleka,
- 1 łyżeczka miodu,
- opcjonalnie - ulubione dodatki, np. cynamon, syrop smakowy, lody, roztopiona czekolada...

Kawę zalewamy mlekiem, dodajemy miód i ewentualne dodatki, dokładnie mieszamy. Dla podniesienia efektu wizualnego można podać w wysokiej, przezroczystej szklance i udekorować bitą śmietaną Oczko.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
R0bert
Maniak
Maniak


Dołączył: 05 Lip 2005
Posty: 1241
Skąd: Znam jedno takie miejsce...

PostWysłany: Pią Maj 30, 2014 20:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zimne piwo.

Składniki: pieniądze, dowód osobisty (dla tych, którym młodzieńcza uroda nie jest obca), wygodne buty, ochota.

Przygotowanie:
Zakładamy buty, z ochotą udajemy się do sklepu monopolowego. Tam, sięgając najgłębiej schowanego w lodówce piwa, próbujemy je wyciągnąć nie tłukąc tych cieplejszych. Po wyjęciu piwa z lodówki sprawdzamy jego temperaturę przykładając do ręki, czoła lub nerek osób nam towarzyszących (im mocniejsza reakcja takiej osoby tym piwo zimniejsze). Następnie udajemy się do kasy, płacimy za zakup oraz udajemy się w miejsce, gdzie można się piwem delektować- w gorące dni wskazane jest spożywanie tego napoju na świeżym powietrzu (lub w tzw. plenerze).
UWAGA 1) Zaleca się spożycie zimnego piwa nim się ogrzeje.
UWAGA 2) Nieostrożne spożycie (zwłaszcza w miejscach powszechnie znanych jako "publiczne") grozi utratą 100 PLN
UWAGA 3) Spożycie zbyt dużej ilości może powodować skutki uboczne.

EDYTA:
Ręka i czoło mogą być swoje- ważne by nerka była osoby towarzyszącej Uśmiech
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Rojka
Sexy moderatorka ;)


Dołączył: 24 Wrz 2002
Posty: 1783

PostWysłany: Wto Cze 03, 2014 11:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Małgosia napisał:
Przepis na chłodnik świetny, raczej skorzystam, choć kusi mnie, aby zamiast kefiru dać jogurt naturalny Uśmiech.

Może być i jogurt naturalny Uśmiech Przepisy można swobodnie modyfikować. Wyjątkiem są ciasta, które rządzą się swoimi prawami Oczko
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2831

PostWysłany: Wto Lip 08, 2014 20:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Woda imbirowa

- kawałek świeżego imbiru,
- 250 ml schłodzonej wody gazowanej,
- sok z cytryny lub limonki (może być również gotowy syrop smakowy).

Imbir obrać, pokroić w drobną kostkę, zalać wodą, dodać sok lub syrop, zamieszać. Dobrze się sprawdza w upalne dni Oczko.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Małgosia
Nas nie dogoniat


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 2831

PostWysłany: Pią Lip 18, 2014 10:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niegazowany orzeźwiający napój

- 250 ml wody przegotowanej/mineralnej niegazowanej,
- kawałek obranego świeżego imbiru,
- garść czerwonych porzeczek,
- 1 duża/2 mniejsze czereśnie lub wiśnie,
- kilka liści świeżej mięty,
- sok z cytryny,
- sok z limonki,
- pół łyżeczki naturalnego miodu.

Kroimy: imbir i czereśnie/wiśnie w kostkę, porzeczki na pół, umieszczamy w szklance. Dodajemy sok z cytryny i limonki, mieszamy łyżeczką, lekko dociskając, aby owoce puściły sok. Zalewamy wodą, dodajemy miód i miętę, dokładnie mieszamy. Chłodzimy w lodówce.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum hydepark Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


HP.turek.net.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresć umieszczanych opinii.
Zalogowanie i użytkowanie Forum (HydeParku) oznacza akceptację regulaminu HydePark w aktualnym brzmieniu.

  « Turek.net.pl