« Turek.net.pl Regulamin HydeParku       
   HydePark - www.hp.turek.net.pl
Ogłoszenia
Ogłoszenia
Aktualnosci Turek
Aktualnosci
Pogoda Turek
Pogoda
Praca Turek
Praca
 FAQFAQ   CzatCzat   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Co na grilla?

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum hydepark Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sergio
Nie ma szans na leczenie !!!
Nie ma szans na leczenie !!!


Dołączył: 10 Lut 2004
Posty: 2535
Skąd: Turek-Wrocław

PostWysłany: Wto Cze 30, 2020 08:02    Temat postu: Co na grilla? Odpowiedz z cytatem

Tak jak w temacie. Pochwalcie się co niesztampowego ląduje u Was na grillu Cool

Dla mnie odkryciem w zeszłym sezonie był serek Turek z orzechami i miodem. Podchodziłem do tego jak pies do jeża, ale kiedy spróbowałem to palce lizać!

Drugim już mniej odkrywczym daniem, ale jednak było zrobienie kaszanki z kapustą kiszoną. Również było to coś innego niż klasyczna kiełba, kaszana i karkówa.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Adam
Nawijkaaaaaaaaaa!!!
Nawijkaaaaaaaaaa!!!


Dołączył: 01 Paź 2007
Posty: 261
Skąd: Turek

PostWysłany: Czw Lip 16, 2020 11:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja robię ziemniaki na grillu
Biorę całe, myję, przekrawam na pół (nie do końca).
W środek daję, trochę masełka, płatek czosnku, koperek i przyprawę do ziemniaków z Kamisa. Całość owijam folią i kładę na żar pod ruszt z wędlinami... Po parunastu minutach przerzucam wyżej, na kilka-kilkanaście minut i gotowe.
Do tego robię sos z kefiru, kopru, drobno posiekanego czosnku i łyżki majonezu.
Takie ziemniaki rozchodzą mi się szybciej niż kiełbasa czy karkówka.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Sergio
Nie ma szans na leczenie !!!
Nie ma szans na leczenie !!!


Dołączył: 10 Lut 2004
Posty: 2535
Skąd: Turek-Wrocław

PostWysłany: Pią Lip 24, 2020 12:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Też czasem robię ziemniaczki, ale prawdę mówiąc zawsze dawałem je w całości i dopiero na koniec po wyjęciu już z żaru rozkrawałem i do środka masełko czy cuś. Twoja metoda mi się nawet bardziej podoba i muszę ją kiedyś wypróbować.

A tak z ciekawości zapytam:

preferujecie brykiet czy węgiel drzewny, a może grille jednorazowe?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Adam
Nawijkaaaaaaaaaa!!!
Nawijkaaaaaaaaaa!!!


Dołączył: 01 Paź 2007
Posty: 261
Skąd: Turek

PostWysłany: Wto Lip 28, 2020 06:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja używam brykiet. Wg. mnie lepszy bo dłużej trzyma temperaturę i mniej się pali.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Sergio
Nie ma szans na leczenie !!!
Nie ma szans na leczenie !!!


Dołączył: 10 Lut 2004
Posty: 2535
Skąd: Turek-Wrocław

PostWysłany: Czw Lip 30, 2020 07:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tym brykietem to różnie bywa. Mam wrażenie, że producenci od pewnego czasu zeszli z jakością i teraz ciężko znaleźć taki który rzeczywiście trzyma długo temperaturę. Zauważyłem nawet, że na niektórych opakowaniach piszą brykiet ekspresowy, czy jakoś tak. Czyli już w założeniu jest że ma się szybko spalić co moim skromnym zdaniem jest zaprzeczeniem samym w sobie. Bo co jak co ale własnie brykiet powinien służyć dłuższemu trzymaniu odpowiedniej temperatury...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Adam
Nawijkaaaaaaaaaa!!!
Nawijkaaaaaaaaaa!!!


Dołączył: 01 Paź 2007
Posty: 261
Skąd: Turek

PostWysłany: Wto Sie 04, 2020 09:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie czytam raczej opakowań brykietu, ale faktycznie zauważyłem ostatnio że w większości przypadków, paczka brykietu starczała na dwa grille, a teraz idzie prawie w całości na jeden raz.

Ostatnio na grilla wrzuciłem rybkę, był to sum i sandacz.
Godzinkę przed natarłem solą, pieprzem, obsypałem tymiankiem, natką pietruszki i zalałem zalewą z oleju i soku z połowy cytryny.
Przed samym wrzuceniem na ruszt, w środek wrzuciłem gałązki natki pietruszki i zawinąłem w folię aluminiową...
Konsystencja i smak... palce lizać...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Sergio
Nie ma szans na leczenie !!!
Nie ma szans na leczenie !!!


Dołączył: 10 Lut 2004
Posty: 2535
Skąd: Turek-Wrocław

PostWysłany: Wto Sie 04, 2020 21:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z ta ryba z grilla to mam trochę problem. Mówię o tym owijaniu w aluminiowa folie. Dla mnie taka rybka o ile smaczna to jednak bardziej jest uduszona niz ugrliowana. Caly problem w tym, ze ryba jest delikatna i czyms trzeba ja zabezpieczyc, ale czym? Ja przyznam sie ze idealnego rozwiazania jeszcze nie znalazlem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Adam
Nawijkaaaaaaaaaa!!!
Nawijkaaaaaaaaaa!!!


Dołączył: 01 Paź 2007
Posty: 261
Skąd: Turek

PostWysłany: Sro Sie 05, 2020 09:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Właśnie cały myk polega na tym że rybę należy zamoczyć w marynacie z oleju (najlepiej wymieszanym z sokiem z cytryny) - wtedy ryba nie przywiera do folii aluminiowej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Sergio
Nie ma szans na leczenie !!!
Nie ma szans na leczenie !!!


Dołączył: 10 Lut 2004
Posty: 2535
Skąd: Turek-Wrocław

PostWysłany: Pon Sie 17, 2020 13:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No dobra, ale owijasz rybę dookoła czy tylko ja na tej folii kładziesz?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
kraina_cienia
Maniak
Maniak


Dołączył: 28 Lis 2005
Posty: 1137

PostWysłany: Wto Sie 18, 2020 14:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Takie z najprostszych dań to boczek parzony Uśmiech a jeśli chodzi o rybę to cała owinięta w folię i czasami skórka przywiera ale mi to zbytnio nie przeszkadza Oczko
Robiłem również kabaczki i cukinię ale to różnie wychodzi i nie wiem od czego to zależy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sergio
Nie ma szans na leczenie !!!
Nie ma szans na leczenie !!!


Dołączył: 10 Lut 2004
Posty: 2535
Skąd: Turek-Wrocław

PostWysłany: Sro Sie 19, 2020 14:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kraina_cienia napisał:
a jeśli chodzi o rybę to cała owinięta w folię


Dla mnie taka ryba o ile też smaczna to bardziej jest ugotowana niż zgrilowana.

Ostatnio miałem okazję zjeść karkówkę ale robioną na płycie a nie na klasycznym grillu. Też fajna sprawa.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Adam
Nawijkaaaaaaaaaa!!!
Nawijkaaaaaaaaaa!!!


Dołączył: 01 Paź 2007
Posty: 261
Skąd: Turek

PostWysłany: Pon Sie 31, 2020 09:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sergio napisał:

Dla mnie taka ryba o ile też smaczna to bardziej jest ugotowana niż zgrilowana.

Zależy w jakim etapie otworzy się "kopertę"
Ja po ostatnim odwróceniu otwieram folię od góry, a do węgla dorzucam zrębki bukowe, dzięki temu rybka ma delikatny zapach podwędzania, jak i staje się bardziej przesuszona.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Sergio
Nie ma szans na leczenie !!!
Nie ma szans na leczenie !!!


Dołączył: 10 Lut 2004
Posty: 2535
Skąd: Turek-Wrocław

PostWysłany: Pon Sie 31, 2020 12:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W tym roku sezon chyba się już skończył więc może za rok Uśmiech
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum hydepark Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


HP.turek.net.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresć umieszczanych opinii.
Zalogowanie i użytkowanie Forum (HydeParku) oznacza akceptację regulaminu HydePark w aktualnym brzmieniu.

  « Turek.net.pl