Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Michał Digital Adv. Technikułe

|
Wysłany: Pią Sty 14, 2005 00:58 Temat postu: Ciekawe książki |
|
|
Jakie książki Waszym zdaniem warto przeczytać i dlaczego :? ?
Ostatnio zmieniony przez Michał dnia Czw Sty 20, 2005 02:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
nikt wyjątkowy Maniak

|
Wysłany: Pią Sty 14, 2005 08:54 Temat postu: :-) |
|
|
Duuuzo tego ojjj duzo...
Zaczne moze od moim zdaniem książki wszechczasów...DIUNA Franka Herberta...
Dla mnie jest to powiesc niedoscigniona pod względem fabuły, złożonosci i przesłań jakie ze sobą niesie...
Inne książki ktore polecam to:
Psy Wojny - Forsyth
Świat Zofii - Jostein Gaarder
I wiele wiele innych :wink:
A dlaczego one? Sami sprawdzcie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
RaBBiTka Straszna gaduła

|
Wysłany: Pią Sty 14, 2005 08:59 Temat postu: |
|
|
oj duzo tego jest... ja tam lubie wszystkie ksiazki(wylaczajac lektury... ) ale chyba najlepsze są kryminały i fantastyczne :wink: konkretnych przykładow Ci nie podam bo nie moge sie zdecydowac  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Małgosia Nas nie dogoniat

|
Wysłany: Pią Sty 14, 2005 12:56 Temat postu: |
|
|
Weronika postanawia umrzeć - Paulo Coelho
Carrie - Stephen King |
|
Powrót do góry |
|
 |
sirpatrick Digital Adv. Technikułe

|
Wysłany: Pią Sty 14, 2005 13:03 Temat postu: Re: :-) |
|
|
nikt wyjątkowy napisał: |
Zaczne moze od moim zdaniem książki wszechczasów...DIUNA Franka Herberta...
Dla mnie jest to powiesc niedoscigniona pod względem fabuły, złożonosci i przesłań jakie ze sobą niesie...
|
Ja kliknąłem w ten temat żeby właśnie napisac to co kolega pozwyzej.
Oczywiscie polecam kolejne czesci bo po skonczeniu Diuny nie ma sie dosc
Ja na razie przeczytalem:
Diuna, Mesjasz Diuny, Dzieci Diuny, Bog Imperator Diuny,
Przede mna: Heretycy Diuny i Diuna Kapitularz
Sie nie moge doczekac az je dorwe
Ale ostrzegam ze to tylko dla milosnikow gatunq.
O wladcy pierscieni tez chyba nie musze wspominac bo kazdy zna |
|
Powrót do góry |
|
 |
nikt wyjątkowy Maniak

|
Wysłany: Pią Sty 14, 2005 13:39 Temat postu: |
|
|
To jeszcze fascynująca przygoda przed Tobą Sirpatyku:)
Ja juz od dawna po sześcioksiągu jestem... no i przeycztalem trzy dodatkowe książki wydane przez jego syna Briana Herberta...
"Ród Atrydów", "Ród Harkonnenów" i "Ród Korrinów". Te książki to preludium do Diuny... czyli mozemy sie dowiedziec np: jak Duncan znalazł sie u Atrydów, czy dlaczego Baron jest taki gruby
W razie gdybys chcial te pozycje to z przyjemoscią moge Ci pozyczyc... tylko musiałbym je sprowadzic z Turku tu do Wrocka...
A ja tymczasem czekam na dalsze książki Briana Herberta...czyli:
Trylogie Jihadu Butleriańskiego i Diune 7 czyli dokończenie cyklu... gdyz ten urywa sie nagle na VI tomie... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kitek Maniak

|
Wysłany: Pią Sty 14, 2005 22:37 Temat postu: |
|
|
Wojciech Kowalczyk - "Kowal - prawdziwa historia"
darcie niesamowite chyba najlepsza książka jaką kiedykolwiek czytałem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
frog Ciężki przypadek

|
Wysłany: Pią Sty 14, 2005 22:50 Temat postu: |
|
|
to ja też polecam Trylogię, ale Sienkiewicza rewelacja  |
|
Powrót do góry |
|
 |
nicpon Szef wszystkich szefów

Dołączył: 26 Wrz 2002 Posty: 3276 Skąd: Kórnik, ale made in Turek
|
Wysłany: Sob Sty 15, 2005 14:04 Temat postu: |
|
|
No ja czytam różne książki, wszystko zależy od nastroju.
Z fantastyki polecam trylogię o marsie "Czerwony Mars", "Zielony Mars" i "Błękitny Mars" autorem jest Kim Stanley Robinson. Seria zachwyciła mnie, bo opisuje niedaleką przyszłość, nie ma tam jakiś potworów uganiających się po przestrzeni. Jest to historia pierwszych kolonizatorów Marsa. Ciekawe, że wszyscy bohaterowie są urodzeni w latach 80 - tych XX wieku, więc są naszymi rówieśnikami.
Uwielbiam "Rok 1984" Orwella, świetna antyutopia. Chyba nie trzeba przedstawiać. Dla poprawy humoru polecam wszystkim książki Joanny Chmielewskiej, szczególnie "Lesio" i "Wszystko Czerwone" - czytając tą ostatnią nie mogłem się powstrzymać od śmiechu. Chmielewska jest genialna
A teraz pewnei wszystkich zaskoczę, ale chyba już 5 (a może i więcej) razy przeczytałem "Dziady" Mickiewicza. Nie wiem co mnie ciągnie do tego dramatu, ale za każdym razem odkrywam w nim coś nowego. No cóż, jestem maniakiem :T: ale dobrze mi z tym  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Orion Maniak

|
Wysłany: Sob Sty 15, 2005 16:37 Temat postu: |
|
|
Kompania Braci - Stephen Ambrose - autentyczna fabula , autentyczni ludzie , autentyczne wydarzenia i emocje
Forrest Gump - zapomnialem - ciekawa fabula i ciekawa kreacja bohatera
Władca Pierścieni , Hobbit , Silmarilion - Tolkien - ten świat...
Teary Deary - Straszna Historia - humor
1984 & Folwar Zwierzecy - Orwell - prawda o totalitaryzmie z roznych stron |
|
Powrót do góry |
|
 |
barbapapa Maniak

|
Wysłany: Sob Sty 15, 2005 16:54 Temat postu: |
|
|
frog napisał: | to ja też polecam Trylogię, ale Sienkiewicza rewelacja  | - obowiązkowa pozycja każdego Polaka. I świetnie się czyta.
Z lekkich i przyjemnych polecam też serię Samochodzików Nienackiego, Tomków Szklarskiego, Winnetou Maya, wszystko J.Verne, trylogię Tolkiena.
Z kryminałów i sensacji: Maclean`a, Ludluma, Higginsa, Charterisa, Christie i Joe Alexa.
Z innych:Znaczy Kapitan - Borchardta oraz trylogię Łysiaka:Dobry, Konkwista i Konkwista 2. |
|
Powrót do góry |
|
 |
barbapapa Maniak

|
Wysłany: Sob Sty 15, 2005 16:56 Temat postu: |
|
|
Dlaczego?
Przeczytaj a zrozumiesz . |
|
Powrót do góry |
|
 |
Orion Maniak

|
Wysłany: Sob Sty 15, 2005 17:28 Temat postu: |
|
|
barbapapa napisał: | frog napisał: | to ja też polecam Trylogię, ale Sienkiewicza rewelacja  | - obowiązkowa pozycja każdego Polaka. I świetnie się czyta. |
Nie.
Cytat: | Z kryminałów i sensacji: Maclean`a, Ludluma, Higginsa, Charterisa, Christie i Joe Alexa. |
jesli ten Higgins to ten od "orzel wyladowal" o zamachu na Churchila to nawet nie polecam kijem tykac... |
|
Powrót do góry |
|
 |
nikt wyjątkowy Maniak

|
Wysłany: Sob Sty 15, 2005 17:44 Temat postu: |
|
|
Orion napisał: |
Władca Pierścieni , Hobbit , Silmarilion - Tolkien - ten świat...
|
Tu sie nie zgodze...
Hobbita czytało mi sie dobrze
Władca już przynudzał
Ale Silmarillion to juz szczyt nudy
Przed przeczytaniem Władcy Perscieni (a było to kilka lat temu) czytając opinie o tej książce spodziewałem sie czegos super... i srogo sie zawiodłem...
Zapomniałem dodac jeszcze dwie książki które są obowiązkowe dla kazdego czytelnika literatury SF
Ubik - Philip K. Dick (sam koniec książki jest tak zaskakujący ze trudno to opisac )
Gra Endera - Orson Scott Card ( po prostu niesamowita książka o genialym dziecku strategu który miał polskie korzenie ) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mihoo Digital Adv. Technikułe

|
Wysłany: Sob Sty 15, 2005 18:36 Temat postu: |
|
|
Hmm.. to może i jak dorzuce swoje 3 grosze... albo tylko 2 grosze bo z książkami nigdy nie było mi po drodze. W szkole czytałem co 2 lekture bo nie lubie jak mi sie coś wmusza..... poza literaturą wojenną.. ta mi sie podobała. Przynajmniej wywoływała jakieś emocje... ale jak sobie przypomne opisy przyrody w "Nad Niemne".. to zasypiam. Pożniej "burzliwy romans" z Panem Samochodzikiem. (Wychodzi na to ze miałem geyowski romans.. ale jaja) Ale jakie to były wakacje.. poprostu szajba przeczytałem pod rzad wszystkie cześci jakie było w bibliotece (nie było Winetou I Ufo). Po latach kupiłem te nowe cześc ale to juz nie było to. Po panu samochodziku żyłem w błogim przekonaniu ze juz fajnych książek nie ma wieć miałem spokój. Póżniej zagustowałem w horrorach. Znow wakacje i kilka na tapecie. I znowu przerwa. CO do Tolkiena to sie zabierałęm. Fachowo czyli od Hobbita.. czytam czytam i qrde myśle se: co ja robie? czytam o jakimś zmutowanym chomiku któy idzie przez las i bije sie z jaszurkami. Skońćzyłem po 50 stronach. Ale za to jaki miałem szok w kinie: patze i szok!!! to o to chodziło... i Bilbo Baggins nie był chomikiem Ostatnie jednak sie przeoprosiłem z książkami. A ostatnio to juz istna szjba. Czemu nikt mi nie powiedział ze sa tak fajne ksiązki jak "Kod Leonarda". Ja wiem ze sie nobla za to nie dostaje ale qrde. Przypomniały sie lata młodość (Pan Samochodzik i templariusze). Qrde super książka i super klimat przeczytałem ja w 4 dni... mój osobisty rekord. Teraz mam na rozkładzie No logo... ale juz wiem ze na urodziny bedą Anioły I Demony wiec juz sie nie moge doczekać!!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinia323 Maniakalny czciciel szatana

|
Wysłany: Pon Sty 17, 2005 14:49 Temat postu: |
|
|
moja niezapomniana ksiazka sa "szanse" jackie collins...bardzo fajna...jest w niej opisana mafia z lat 30...goraco polecam.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
chooinka Początkujący dyskutant

|
Wysłany: Wto Sty 18, 2005 19:56 Temat postu: |
|
|
"Kod Leonarda.." i "Jedenascie minut" Coehlo....  |
|
Powrót do góry |
|
 |
boulinka Nawijkaaaaaaaaaa!!!

|
Wysłany: Czw Sty 20, 2005 22:41 Temat postu: |
|
|
nicpon napisał: | Dla poprawy humoru polecam wszystkim książki Joanny Chmielewskiej, szczególnie "Lesio" [...] Chmielewska jest genialna
|
No też to czytałam na studiach, fajowe
Ostatnio sprezentowano mi 2 części z pakietu Żaby i Anioły Grocholi, znaczy "Nigdy w życiu" i "Serce na Temlaku". Takie "babskie" książki, ale czyta się jednym tchem.... Czekam, aż ktoś mi dokupi następną część
No i jeszcze coś z serii porad życiowych: Mężczyźni są z Marsa, Kobiety z Wenus Johna Gray'a. Lektura obowiązkowa dla wszystkich par  |
|
Powrót do góry |
|
 |
polonus Nie ma szans na leczenie !!!

|
Wysłany: Czw Sty 20, 2005 23:12 Temat postu: |
|
|
Właśnie czytam wspaniałą książkę
Autor Ks prof. Jan Pryszmont
Tytuł: Ukryta stygmatyczka
Za zgodą Kurii Metropolitalnej Warszawskiej
Biskup Tadeusz Pikus
Dotyczy życia siostry Wandy Boniszewskiej (1907-2003),
kandydatce na ołtarze.
Jest to postać na miarę Siostry Faustyny Kowalskiej (od Jezusa Miłosiernego)
Siostra Wanda nosiła stygmaty (podobnie jak Ojciec Pio)
około 70 lat i cierpiała za grzechy osób konsekrowanych
(księży, zakonników i zakonnic), miała również liczne objawienia Chrystusa.
Jest to postać mało znana, gdyż nie pozwalała o tym rozgłaszać
Wiedziało o tym niewiele osób, wśród nich Ks. prof Pryszmont,
autor książki.
Zachęcam do przeczytania |
|
Powrót do góry |
|
 |
WARRIOR Straszna gaduła

|
Wysłany: Sob Sty 22, 2005 08:38 Temat postu: |
|
|
Tom Clancy:
-''Polowanie na Czerwony Październik''
-''Czerwony Sztorm''
-''Czas Patriotów''
-''Kardynał z Kremla""
-''Stan Zagrożenia'' |
|
Powrót do góry |
|
 |
Martika Nawijkaaaaaaaaaa!!!

|
Wysłany: Sob Sty 22, 2005 13:57 Temat postu: |
|
|
Ja gorąco polecam ROBERTA LUDLUMA Protokol sigmy ....normlanie zajefajna ksiazeczka,kryminal,sensacja,szczypta histori i romansu w jednym :wink: |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nook Digital Adv. Technikułe

|
Wysłany: Pon Lut 14, 2005 12:42 Temat postu: |
|
|
Ja ze swojej strony chciałbym polecić klasykę polskiej fantastyki, czyli "Sage o Wiedźminie" Andrzeja Sapkowskiego, ale to pewnie każdy zna.
Jesli zostając już przy literaturze fantasy, to ja polecam Stevena Eriksona i jego cykl "Opowieść z Malazańskiej Księgi Poległych".
Pierwszy tom "Ogrody Księzyca" zaskoczył mnie świeżościa pomysłow i złożonością świata. Poza tym Erikson udowdonił że fantasy da sie pisać bez wprowadzania żadnych elfow, krasnoludów i innego dziadostwa
Dla szanujących się fanów fantasy jest to pozycja obowiązkowa. Ja sam ostatnio katuje drugi tom cyklu pt. "Bramy Domu Umarłych"  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pon Lut 14, 2005 13:15 Temat postu: ;] |
|
|
Hm co do Władcy Pierścieni to się zgodzę totalna nuda jak dla mnie. Z ciekawymi wstawkami. Hobbit mi się bardoz podobał, a Silmarillion to dla mnie jedna z najlepszych książek. Ostatnio przeczytałem 'Eragona", szczególnie fajne jak pomyśli się, że ksiązkę tą napisał piętnastolatek.
Aha i jedna sprawa. Kiedy ktoś wysłucha moich postulatów dotyczących utworzenia działu LITERATURA albo coś takiego? Może czas na referendum... Admini odzywać się. [/code] |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mat/Wszystko Gra! Nas nie dogoniat

|
Wysłany: Pon Lut 14, 2005 13:59 Temat postu: |
|
|
ja ostatnonio przeczytalem "11 minut" - Paulo Coelho...oj dawno takiej swietnej ksiazki nie czytalem..naprawde wiele ciekawych i przydadtnych ideii o milosci mozna wyniesc z tej lekturki...polecam kazdemu  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Boniek Nie ma szans na leczenie !!!

|
Wysłany: Pon Lut 14, 2005 15:27 Temat postu: |
|
|
Ostatnio przerobiłem książkę "Futbolowa gorączka" Nicka Hornby'ego. Pozycja obowiązkowa dla każdego fana piłki nożnej. Osobiście trochę ciężko mi się czytało bo autor jest fanem Arsenalu , ale ogólnie książa świetna. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nicpon Szef wszystkich szefów

Dołączył: 26 Wrz 2002 Posty: 3276 Skąd: Kórnik, ale made in Turek
|
Wysłany: Pon Lut 14, 2005 15:30 Temat postu: Re: ;] |
|
|
Stolarz napisał: |
Aha i jedna sprawa. Kiedy ktoś wysłucha moich postulatów dotyczących utworzenia działu LITERATURA albo coś takiego? Może czas na referendum... Admini odzywać się.  |
Ej dobry pomysł. Czemu ja przedtem o tym nie słyszałem? No to zaraz zrobimy głosowanko wśród adminów i moderatorów i jeśli przejdzie, dział się umieści  |
|
Powrót do góry |
|
 |
nandini Straszna gaduła

|
Wysłany: Sob Mar 05, 2005 17:05 Temat postu: |
|
|
"Zabić drozda" - H. Lee
"Bagno" - T. Piątek
"1984", "Folwark zwierzęcy" - G. Orwell
"Hobbit" - J.R.R Tolkien
"Stowarzyszenie umarłych poetów" - N.H. Kleinbaum
"Prawiek i inne czasy" - O. Tokarczuk
"Plotkara" - C.v. Ziegesar
"Lolita" - V. Nabokov
no i oczywiscie wszystkie Paula Coelho  |
|
Powrót do góry |
|
 |
RaBBiTka Straszna gaduła

|
Wysłany: Nie Mar 13, 2005 15:18 Temat postu: |
|
|
Ostatnio przeczytalam "Pamiętnik narkomanki" Barbary Rosiek... jest to zapis autentycznych przeżyć dziewczyny uzależnionej od narkotyków... polecam zarówno młodzieży jak i dorosłym... dopiero po niej zdałam sobie sprawę jaka ludzka psychika jest chwiejna....
i "Szalone życie Rudolfa" Joanny Fabickiej... Rudolf ma 14 lat i mnóstwo problemów związanych z dojrzewaniem książka bardzo śmieszna  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Martulka Advanced Technikułe

|
Wysłany: Nie Mar 13, 2005 18:46 Temat postu: |
|
|
Mnie akurat ostatnio przytrafiło sie czytac książkę Karola Wojtyły "Elementarz Etyczny". Książeczka nie duża, ale niemniej czyta się ją dość trudno ze względu na swój filozoficzny charakter Jeżeli kogoś interesują zagadnienia dotyczące etyki chrześcijańskiej, co to są wartości moralne i chce troszkę bardziej zrozumieć otaczający nasz świat to polecam !! Myślę, że popołudnie spędzone nad lekturą nie uznacie za stracone  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Larana Nawijkaaaaaaaaaa!!!

|
Wysłany: Pią Mar 18, 2005 15:25 Temat postu: |
|
|
Ja ostatnio przewertowalam:
-"Wywieranie wpływu na ludzi. Teoria i praktyka" Roberta B. Cialdini, bardzo przystępnie napisana zapoznaje i pozawala bronić się przed mechanizmami manipulacji, z pewnością okazałaby się interesująca nawet dla osób niezainteresowanych psychologią społeczną.
Wogóle polecam wszelkie książki z Gdańskiego Wydawnictwa Psychologicznego... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|